Osteoporose symptomen en complicaties

Wat zijn de symptomen en problemen van osteoporose?

Osteoporose ontwikkelt zich meestal langzaam over een aantal jaren zonder symptomen. Echter, na een zekere mate van botverlies, kan het volgende optreden.

Een botbreuk na een kleine verwonding zoals een val
Dit is vaak het eerste teken of indicatie dat je osteoporose hebt. Als je osteoporose hebt, dan is de kracht van een simpele val op de grond ( vanaf stoelhoogte of minder) vaak genoeg voor een botbreuk. Een botbreuk na een kleine verwonding als deze staat bekend als een kwetsbare fractuur. Een simpele val op de grond zal voor een persoon zonder osteoporose niet leiden tot een botbreuk.

Kwetsbare fracturen bevinden zich gewoonlijk op de heup, op de pols en op de wervels van de wervelkolom. Een gebroken been bij een oudere persoon kan ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld meer dan de helft van ouderen mensen met een heupfractuur zijn niet in staat om zelfstandig te wonen vanwege permanente mobiliteitsproblemen.

Aanhoudende rugpijn en een voorovergebogen houding
Deze symptomen kunnen optreden als je een of meer gebroken wervels krijgt. Een wervel aangetast door osteoporose kan zelfs een fractuur geven zonder val of  krachtuitoefening.. De wervels kunnen worden platgedrukt door het gewicht van je lichaam. Indien ernstig, kan een voorovergebogen houding van invloed zijn op je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. En kan ook invloed hebben op je ademhaling omdat je longen minder ruimte hebben om zich in je borstkast uit te zetten.