Otosclerose oorzaak

Ook wel genoemd: 
Aandoening van het middenoor

Wat veroorzaakt otosclerose?

De precieze oorzaak van otosclerose is onbekend. Normaal gesproken wordt bot regelmatig afgebroken en in model gebracht. Bij otosclerose lijkt het zo te zijn dat het proces van het weer in model brengen van de stijgbeugel defect is. Er wordt geen nieuw bot naar behoren gemaakt en er vormt zich abnormaal bot. De reden dat dit alleen in de stijgbeugel optreedt (en soms in het slakkenhuis) is onduidelijk.

Erfelijke (genetische) factoren lijken belangrijk en otosclerose kan dan ook erfelijk zijn. Ongeveer 2 op de 3 mensen met otosclerose hebben andere familieleden die deze aandoening ook hebben. Sommige mensen met otosclerose hebben echter geen familiegeschiedenis. Ook kan een virus een rol spelen, men denkt dan aan het mazelenvirus. Het aantal mensen met de diagnose otosclerose lijkt toegenomen te zijn sinds de vaccinatie voor het mazelenvirus gegeven wordt. Het kan zijn dat mensen met otosclerose een genetische gevoeligheid hebben om de aandoening te ontwikkelen, maar er kan een virusinfectie nodig zijn om het ziekteproces ‘aan te zetten’ (te triggeren).

Ook wordt wel gedacht dat fluoride er misschien iets mee te maken heeft. Sinds de toevoeging van fluoride aan het drinkwater is het aantal gevallen van otosclerose gedaald. De meningen over de mogelijke rol van fluoride zijn verdeeld.