Symptomen Otosclerose

Ook wel genoemd: 
Aandoening van het middenoor

Wat zijn de symptomen van otosclerose?

Gehoorverlies is het voornaamste symptoom
Het gehoorverlies kan licht blijven, maar wordt meestal geleidelijk erger. Het treft meestal beide oren, maar niet altijd. Bij sommige mensen blijft het gehoorverlies gedurende een aantal jaren licht, totdat het erger wordt. Bij anderen wordt het gehoorverlies snel erger. Zonder behandeling zullen de aangetaste oren op den duur meestal helemaal doof worden.

Andere symptomen
In combinatie met gehoorverlies:

  • Tinnitus ontstaat in ongeveer 4 op de 5 gevallen. Tinnitus is een abnormaal geluid dat je hoort, maar het geluid komt niet van buiten je oor. Geluiden kunnen zijn: bellen, fluiten, schreeuwen en machineachtige geluiden, stampen, kloppen etc, zijn. Tinnitus neigt erger te worden naarmate het gehoorverlies erger wordt.
  • Paracusis is gebruikelijk. Dit betekend dat je beter hoort wanneer er veel achtergrondgeluid is. Bijvoorbeeld, wanneer je met iemand praat in een café dat vol is met andere mensen. 
  • Vertigo (duizeligheid en evenwichtsproblemen) ontwikkelen zich in ongeveer 1 op de 4 gevallen. Dit ontstaat wanneer het evenwichtsmechanisme in het slakkenhuis (halfcirkelvormige kanalen) wordt aangetast.

Hoe wordt otosclerose gediagnostiseerd?
Bij otosclerose lijkt je trommelvlies meestal normaal wanneer je dokter in je oor kijkt met een auriscoop (oorspiegel) In het algemeen stelt een KNO-arts de diagnose otosclerose. Gehooronderzoeken zullen een kenmerkend patroon van gehoorverlies laten zien bij otosclerose. Ook kan een CT-scan gemaakt worden.

Wat is de behandeling bij otosclerose?
Gehoorapparaten
In het begin, wanneer het gehoorverlies licht is, hoef je geen behandeling nodig te hebben. Naarmate de ziekte vordert en gehoorverlies erger wordt kunnen gehoorapparaten een groot verschil maken. Is het gehoorverlies uiteindelijke ernstig dan helpen gehoorapparaten niet meer.

Operatie
De meest gebruikelijke operatie die gedaan wordt is de stijgbeugel vervangen door een kunstmatig botje van plastic of metaal. Deze operatie heet een stapedectomie. In de meeste gevallen is deze operatie succesvol en herstelt deze het gehoor. Het kan ook de kans op het voortgaan van otosclerose verminderen in het binnenoor. Maar het is een hele secure operatie. Er is een klein risico dat de operatie niet slaagt en totale doofheid ontstaat aan het geopereerde oor. Ook is er een klein risico van schade aan andere zenuwen tijdens de operatie en het ontstaan van evenwichtsstoornissen of smaakverlies. De operatie kan tinnitus niet genezen en zal ook het gehoor niet verbeteren in een klein aantal gevallen waarbij het slakkenhuis aangetast is. Je kunt overleggen met je arts over het slagingspercentage van een stapedectomie.

Hoewel operatie meestal succesvol is, kan het een moeilijke beslissing zijn om er voor te kiezen vanwege de kleine kans op ernstige complicaties. Sommige mensen besluiten om een gehoorapparaat te houden tot het gehoor zo slecht wordt dat gehoorapparaten niet veel meer helpen. Andere mensen kiezen juist eerder voor een operatie zodat ze geen gehoorapparaten meer nodig hebben. Wanneer er voor operatie besloten wordt, wordt het oor dat het ernstigst is aangetast het eerst geopereerd. Dit is het oor met de meeste winst als de operatie succesvol is, maar het betekent ook dat het beste oor nog steeds behouden is in het kleine aantal gevallen waarin de operatie niet slaagt.

Fluoridetabletten
Er is een klein beetje bewijs dat fluoridetabletten mogelijk het voortschrijden van de ziekte in sommige gevallen kan vertragen. Overigens neemt men aan dat dit alleen zo is in de veel minder vaak voorkomende situatie waar het slakkenhuis aangetast is. Maar deze behandeling wordt eigenlijk niet echt toegepast.

Hormoontabletten en de anticonceptiepil
Sommige artsen denken dat het gebruik van de anticonceptiepil of hormoonvervangende therapie otosclerose erger kunnen maken. Andere artsen zijn het hier niet meer eens. Als je otosclerose hebt en hormonale therapie overweegt is het raadzaam om over de voor- en nadelen met je arts te overleggen.