Zonne-allergie

Ook wel genoemd: 
Polymorfe lichteruptie
PMLE

Wat is polymorfe lichteruptie?

Polymorfe lichteruptie is een bepaalde soort huiduitslag die voorkomt als reactie op zonlicht op de huid. De naam is afgeleid van ‘polymorfe eruptie’, wat betekent dat een huiduitslag varieert (en er bij iedereen anders uit kan zien). In de rest van dit artikel wordt het aangeduid als PMLE. In het Nederlands spreken we in het algemeen van zonne-allergie.

Bij PMLE volgt de uitslag een bepaald patroon (zie verderop bij symptomen). Het begint meestal als je voor het eerst na een lange periode zonlicht op je huid krijgt, bijvoorbeeld in de lente of op een zonnige vakantiedag (in de winter met name).

Het komt het meeste voor bij mensen tussen 20-40 jaar. Het komt meer voor bij vrouwen en mensen met een lichte huid. Waarschijnlijk heeft ongeveer 1 op de 10 Europese vrouwen er last van.

Wat is de oorzaak van PMLE?

Zonlicht bevat verschillende soorten straling. De soorten die PMLE kunnen veroorzaken zijn UVA, UVB en zichtbaar licht. UVA en zichtbaar licht kunnen door glas heendringen, dus je kan PMLE krijgen van sterk zonlicht door een raam.
We weten niet precies hoe zonlicht PMLE veroorzaakt, of waarom sommige mensen er wel door worden getroffen en anderen niet. Het is mogelijk dat het zonlicht enkele stoffen in de huid verandert, wat een reactie in het immuunsysteem teweeg brengt en een huiduitslag veroorzaakt.