Symptomen Ziekte van Raynaud

Ook wel genoemd: 
Raynaudfenomeen

Wat zijn de symptomen van Raynaud?

Wordt de omgeving kouder dan kunnen zich de typische symptomen in de vingers ontwikkelen.  Bijvoorbeeld bij koud weer.

  • Eerst worden de vingers koud en wit. Dit gebeurt omdat de kleine bloedvaten in de vingers vernauwen.
  • De vingers krijgen vervolgens een blauwe kleur (of zelfs paars of zwart in ernstige gevallen).  Dit gebeurt omdat de zuurstof snel is opgebruikt uit het bloed in de vernauwde bloedvaten. 
  • Daarna worden de vingers felrood.  Dit gebeurt omdat de bloedvaten zich opnieuw openen (verwijden) en de bloedstroom erin terugkeert.  Dit kan leiden tot tintelen, kloppen, gevoelloosheid en pijn (die ernstig kan worden in sommige gevallen).

Veel mensen met Raynaud hebben niet de volledige klassieke kleurveranderingen maar ontwikkelen aanvallen van ongemakkelijk aanvoelende, bleke, koude vingers.  Alleen de vingers zijn getroffen in de meeste gevallen.  In sommige gevallen zijn de tenen ook aangetast.  Minder vaak worden andere uiteinden van het lichaam beïnvloed zoals de oorlellen, neus, tepels of de tong.  Elke aanval van klachten van enkele minuten tot uren duren.

Het Raynaudfenomeen is meestal mild met frequente, korte aanvallen van klachten die slechts een paar minuten duren.  Soms is het matig ernstig met meer frequente aanvallen van de klachten, aanvallen die langer duren.  Zelden is het echt ernstig met herhaalde frequente aanvallen waarbij elke aanval een aantal uren aanhoudt.