Reisziekte

Ook wel genoemd: 
Bewegingsziekte

Wat is reisziekte?

Reisziekte (‘bewegingsziekte’) komt veel voor. Vooral bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door een herhaling van ongewone bewegingen tijdens het reizen. In engere zin omvat de term reisziekte zeeziekte, luchtziekte en wagenziekte. Die herhaalde bewegingen, zoals over bulten rijden of steeds weer bochten en cirkels maken, sturen een heleboel berichten naar de hersenen. Je evenwichtsorganen in je middenoor voelen andere dingen dan je ogen zien en beiden sturen signalen naar de hersenen. Die raken in de war, waardoor je je misselijk gaat voelen. Andere verschijnselen zijn: zweten, speekselvloed, hoofdpijn, koud worden en wit wegtrekken.

Reisziekte kan ook veroorzaakt worden door angst en door sterke geuren (bijvoorbeeld eten of benzine). Soms kan het ook ontstaan als je tijdens het reizen een boek of een landkaart probeert te lezen.

Reisziekte komt vaker voor bij kinderen en bij vrouwen. Gelukkig groeien de meeste kinderen er wel overheen. Het is niet bekend waarom de een meer last heeft van reisziekte dan de ander. De verschijnselen kunnen optreden in auto’s, treinen en vliegtuigen, maar ook op boten en in, bijvoorbeeld, een achtbaan of een draaimolen. Ze verdwijnen meestal als de reis over is. Maar soms ook niet. Bij sommige mensen blijven ze nog een paar uur (soms wel een paar dagen) na de reis aanwezig.

Hoe kan reisziekte voorkomen worden?

Een aantal algemene tips is:

  • Probeer bewegingen zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door in het midden van een auto, bij de vleugel van een vliegtuig, of in het midden, op het dek van een boot, te gaan zitten.
  • Adem zoveel mogelijk frisse lucht in. Zet bijvoorbeeld een autoraampje open.
  • Doe je ogen dicht en probeer te slapen.
  • Ga niet lezen of een film bekijken.
  • Staar bij voorkeur niet naar andere bewegende dingen, zoals golven of voorbijrijdende auto’s. Richt in plaats daarvan je blik op een punt net iets boven de horizon.
  • Vermijd zware maaltijden en alcohol voor en tijdens de reis. Geen kruidige en vette maaltijden eten.