Reisziekte behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Bewegingsziekte

Welke behandeling is er voor reisziekte?

Er is een groot aantal medicijnen op de markt die reisziekte voorkomen of de verschijnselen ervan bestrijden. Je kunt je huisarts vragen om een recept, maar ze zijn ook vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. De medicijnen werken in op de hersensignalen die we hierboven hebben beschreven. Ze kunnen het beste vóór het reizen worden ingenomen, maar hebben ook nog steeds nut als je ze pas inneemt als de verschijnselen al optreden.

Sommige medicijnen tegen reisziekte kunnen je slaperig maken. Het wordt daarom afgeraden om auto te rijden of machines te bedienen als je deze medicijnen hebt ingenomen. Ook kunnen ze problemen geven in combinatie met alcohol of andere medicijnen. Lees daarom altijd de bijsluiter en/of vraag je huisarts om advies.

Cyclizine
Dit is het meest gebruikte medicijn tegen reisziekte. Het blokkeert de prikkeling van het braakcentrumhoudt en bestrijdt daarmee de misselijkheid en het braken. Er zijn speciale medicijnen voor kinderen. Je kan het het beste 30 tot 60 minuten vóór een reis innemen. Het zal ruim 72 uur werken.
Op recept is eventueel ook een variant in de vorm van een pleister verkrijgbaar. Te gebruiken vanaf 10-jarige leeftijd. De pleister moet op de huid achter het oor geplakt worden, zo’n 5 tot 6 uur voordat de reis begint. Op het eind van de reis moet hij verwijderd worden. De pleister zorgt ervoor dat het middel in de bloedsomloop komt.
Bijwerkingen zijn: een droge mond, slaperigheid en soms wazig zien.

Antihistaminica
Deze kunnen goed werken, maar niet zo goed als Cyclizine. Voordeel is wel, dat de bijwerkingen minder zijn. Er zijn diverse soorten antihistaminica. Sommige zoals promethazine, veroorzaken slaperigheid. Dat kan bij jongere kinderen op lange reizen een uitkomst zijn. Oudere kinderen en volwassenen zullen meestal de voorkeur geven aan medicijnen waarbij ze helder blijven, zoals cinnarizine of cyclizine.

Andere behandelmethodes
Al of niet in combinatie met medicijnen kunnen de volgende zaken nuttig zijn:
Bij sommige mensen helpt een acupressuurband om de pols. Met name in lichte gevallen van reisziekte.
Zorg, met name op lange reizen, voor een pauze, waarbij je wat frisse lucht probeert te krijgen, koel water drinkt en – zo mogelijk – een stukje loopt.
Een techniek die in diverse onderzoeken blijkt te werken, is langzaam en diep ademhalen, waarbij je je concentreert op die ademhaling en tegelijk naar muziek luistert.
Soms helpt het om gember te eten (in een koekje, bijvoorbeeld) of te drinken (in thee). Er zijn ook pillen met gember in de handel.