Reumatoïde artritis

Ook wel genoemd: 
RA

Wat is reumatoïde artritis?

Artritis betekent ontsteking van gewrichten. Reumatoïde artritis (RA) is een veel voorkomende vorm van artritis. Gemiddeld komt het bij 18 tot 20 mensen per 1000 voor op grond van huisartsengegevens. Waarschijnlijk liggen de echte cijfers wat hoger omdat lang niet iedereen in behandeling is bij de huisarts. Iedereen kan getroffen worden. Het is geen erfelijke aandoening. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar begint meestal tussen de 40 en 60 jaar. Het komt bij vrouwen drie keer vaker voor dan bij mannen.

Onze gewrichten

Een gewricht is waar twee botten samenkomen. Gewrichten maken bewegingen en flexibiliteit mogelijk op verschillende plaatsen in ons lichaam. De bewegingen worden veroorzaakt door spieren die aan pezen trekken die op hun beurt aan botten zijn bevestigd.

De uiteinden van botten zijn bedekt met kraakbeen. Tussen het kraakbeen van twee botten die samen een gewricht vormen bevindt zich een kleine hoeveelheid vocht genaamd synoviale vloeistof. Dit vocht fungeert als een soort ‘glijmiddel’ dat de gewrichten in staat stelt soepel te bewegen.

Dit vocht wordt aangemaakt door het slijmvlies (synovium), het weefsel dat het gewricht bedekt. De buitenkant van het slijmvlies wordt het gewrichtskapsel genoemd. Dit is taai, het geeft het gewricht stabiliteit en houdt de botten ‘bij elkaar’. Omliggende pezen en spieren geven de gewrichten ook stabiliteit en steun.

Wat is de oorzaak van reumatoïde artritis?

Men denkt dat RA een auto-immuunziekte is. Het immuunsysteem maakt normaal antistoffen aan om bacteriën, virussen en andere bedreigingen aan te vallen. Bij mensen met auto-immuunziekten maakt het lichaam antistoffen aan tegen het weefsel van het lichaam zelf. Het is niet duidelijke waarom dit gebeurt. Sommige mensen hebben meer aanleg voor auto-immuunziekten. Bij die mensen kan er iets gebeuren waardoor het auto-immuunsysteem het eigen weefsel aanvalt. De aanleiding is niet bekend.

Welke gewrichten worden door reumatoïde artritis getroffen?

De gewrichten die het vaakst worden getroffen zijn die in de vingers, duimen, polsen, voeten en enkels. Elk gewricht kan echter worden getroffen. Ook de knieën worden regelmatig getroffen. Het komt minder vaak voor in de heupen, schouders, ellebogen en nek. Het is vaak symmetrisch, wat wil zeggen dat, als bijvoorbeeld de linkerenkel wordt getroffen, de rechterenkel ook wordt getroffen. Bij sommige mensen worden maar een paar gewrichten getroffen, terwijl bij andere mensen veel gewrichten aangedaan zijn.