Ringworm

Ook wel genoemd: 
Tinea corporis

Wat is ringworm?

Ringworm is een schimmelhuidinfectie. (Het heeft, ondanks de naam, niets met een worm te maken!) Er zijn veel verschillende soorten schimmels, en sommige ervan kunnen huid, nagels en haar infecteren. Ringworm wordt met name veroorzaakt door schimmels die behoren tot de Trichosporen of Microphyton families.

Ringworm is de meest voorkomende zoönose die niet via voedsel wordt overgedragen. En het komt wereldwijd voor, met name in gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen.

Deze folder gaat alleen over ringworm van de huid. Andere folders gaan over schimmelinfecties van de hoofdhuid, voeten (zwemmerseczeem), lies (tinea cruris) en nagels.

Hoe krijg je ringworm?

  • Van persoon op persoon door een besmette persoon aan te raken, handdoeken te delen, etc.
  • Van dieren. Sommige honden, katten en andere huisdieren dragen schimmelinfecties bij zich. Ze kunnen de infectie doorgeven, met name aan kinderen. (Huisdieren kunnen ook worden behandeld door een dierenarts). Boerderijdieren kunnen de infectie ook overbrengen. Het kan voldoende zijn een hek aan te raken dat eerder door een besmet dier is aangeraakt om de infectie te krijgen. 
  • Schimmels komen veel voor en het kan erop lijken dat een infectie als ‘vanuit het niets’ opkomt. Het kan zijn dat je in aanraking bent gekomen met een schimmel in de grond of via besmette voorwerpen.

Wat zijn de symptomen van ringworm?

De ontsteking op een stukje huid breidt zich meestal uit tot een rond, rood en ontstoken stuk huid. De rand ervan is meer ontstoken en feller rood en schilferig dan het blekere midden. Het lijkt dus vaak op een ring die langzaam groter wordt – vandaar de naam ringworm. Het kan gaan om één stukje geïnfecteerde huid, maar om meerdere plekken, met name als je in aanraking bent gekomen met een besmet dier.

De huiduitslag kan licht irriteren, maar is soms zeer jeukerig en ontstoken. De huiduitslag kan variëren afhankelijk van het type schimmel dat de infectie veroorzaakt. Soms lijken schimmelinfecties op andere soorten huiduitslag, zoals psoriasis.

Wat is de behandeling van ringworm?

Je kunt een antischimmelcrème kopen bij een apotheek, of een recept bij je huisarts krijgen. Er zijn verschillende soorten en merken, bijvoorbeeld terbinafine (Lamisil, ook gebruikt bij schimmelnagels), clotrimazol(Canesten), econazol(breedspectrum antimycoticum) , ketoconazol (Nizoral), miconazol (Daktacort) en sulconazol (Myk 1). Deze producten zijn goed in het verwijderen van schimmelinfecties op de huid.

  • Breng de crème aan tot 4-6 cm buiten de uitslag.
  • Volg de instructies in de bijsluiter voor wat betreft de duur van de behandeling. 
  • Voor huid die erg ontstoken is, kan je huisarts een antischimmelcrème in combinatie met een lichte corticosteroïdencrème voorschrijven. In de meeste gevallen wordt deze behandeling niet langer dan 7 dagen toegepast. Het kan zijn dat je daarna nog moet doorgaan met een antischimmelcrème. Het corticosteroïd vermindert de ontsteking en kan het jeuken en de roodheid snel verhelpen. Het corticosteroïd doodt de schimmel echter niet, dus het heeft geen zin alleen dit medicijn te gebruiken – het remt alleen de ontsteking.

In sommige gevallen wordt een antischimmelmiddel voorgeschreven dat oraal (via de mond) moet worden ingenomen als de infectie groot in omvang of zeer ernstig is, bijvoorbeeld terbinafine, griseofulvine of itraconazol tabletten.

Zodra de behandeling is gestart hoef je niet thuis te blijven van school of werk. Om verspreiding van de infectie tegen te gaan is het beter dat je geen handdoeken deelt. Probeer ook niet te krabben, omdat dat de schimmel zich dan kan verplaatsen naar andere delen van je lichaam.