Rodehond vaccinatie

Ook wel genoemd: 
Rubella

Wat is rodehond?

rodehond is in de meeste gevallen een lichte aandoening die huiduitslag, keelpijn en opgezwollen klieren veroorzaakt. Als je met rodehond besmet raakt terwijl je zwanger bent, dan kan de aandoening ernstige schade aanrichten bij je ongeboren kind en zelfs leiden tot een miskraam. rodehond kan schade toebrengen aan het hart, de hersenen, het gehoor en het zien. De kans is groot dat de baby wordt geboren met een zeer ernstige aandoening genaamd het erfelijke rodehondsyndroom. Sinds het begin van de standaardinenting tegen rodehond in 1970 is er een dramatische vermindering van het aantal baby’s met dit syndroom.

Het vaccin

Het rodehond vaccin is alleen beschikbaar als onderdeel van het MBR vaccin. De eerste vaccinatie wordt meestal als het MBR (mazelen, bof en rodehond) gegeven als de baby ongeveer 13 maanden oud is. Het wordt meestal tegelijk gegeven met het pneumokokkenvaccin (dat in een aparte injectie wordt toegediend). De tweede vaccinatie wordt meestal rond het 9e jaar gegeven. Als de MBR-vaccinatie om de één of andere reden wordt uitgesteld, dan kan de vaccinatie later alsnog worden toegediend. Als het nodig is kan dat op iedere leeftijd.

Voor je zwanger wordt

Zelfs als je tegen rodehond bent gevaccineerd, of rodehond hebt gehad, dan is er nog steeds een kleine kans dat je lichaam onvoldoende antistoffen heeft aangemaakt om je er tegen te beschermen. De enige manier om daar achter te komen is via een bloedonderzoek. Omdat het zo belangrijk is het erfelijke rodehondsyndroom te voorkomen, is het cruciaal voordat je voor het eerst zwanger wordt je bloed te laten onderzoeken.
Dit bloedonderzoek kan via je huisarts of Gynaecoloog worden aangevraagd.

Als je zwanger bent

Eén van de standaard bloedonderzoeken tijdens de vroege zwangerschap controleert op de aanwezigheid van antistoffen tegen rodehond:

  • Bij de meeste vrouwen is het onderzoek positief, wat wil zeggen dat ze tegen de aandoening zijn beschermd.
  • Als je bloedonderzoek negatief is (geen antistoffen), dan loop je gevaar als je met rodehond in aanraking komt. Blijf dus uit de buurt van mensen die besmet kunnen zijn. Nadat je baby geboren is, moet je je alsnog laten inenten tegen rodehond, zodat je bij een eventuele volgende zwangerschap beschermd bent.

Heeft het vaccin bijwerkingen?

Ernstige problemen met het rodehondvaccin zijn zeldzaam. Lichte reacties, zoals een lichte koorts en een lichte pijn in keel en gewrichten komen soms 1-3 weken na de injectie voor. Deze symptomen verdwijnen echter snel en hebben geen gevolgen.

Wie moet er niet worden gevaccineerd?

  • Zwangere vrouwen. Ook moet je de eerste maand na een vaccinatie (MBR) niet zwanger raken. Je kan wel gevaccineerd worden als je borstvoeding geeft.
  • Als je chemotherapie ondergaat of je immuunsysteem om andere redenen minder goed werkt. 
  • Als je allergisch bent voor de medicijnen neomycine of plymixine (die onderdeel uitmaken van het vaccin). Het kan geen kwaad als je allergisch bent voor eieren.