Sarcoïdose diagnose

Ook wel genoemd: 
Ziekte van Besnier-Boeck

Hoe wordt sarcoïdose gediagnosticeerd?

Het onderzoek dat wordt gedaan is afhankelijk van welk deel van je lichaam is getroffen door de ontsteking. Onderzoek om te zoeken naar aantasting van longen en lymfeklieren rond de luchtwegen:

  • CT-scan – Bij vermoeden op aantasting van je longen wordt meestal een röntgenfoto van de thorax gemaakt. Ook kan worden voorgesteld om een CT-scan te maken.
  • Longfunctieonderzoek - Je kunt worden doorverwezen voor longfunctieonderzoek of een spirometrie. Een spirometer is een apparaat dat de hoeveelheid lucht meet die je kunt uitblazen. (Zie de aparte folder over 'spirometrie'.)
  • Longbiopsie - Om een definitieve diagnose van sarcoïdose te stellen moet in de meeste gevallen een biopsie worden genomen van één van de gebieden van de ontsteking (granulomen). In de longen wordt dit meestal uitgevoerd door een kleine telescoop via de neus, de luchtpijp tot in de longen te voeren (bronchoscopie). Een stukje van het verkregen longweefsel wordt verzonden naar het laboratorium. karakteristieke afwijkingen. Onderzoek om te kijken naar aantasting van het hart
  • ECG – Dit wordt uitgevoerd bij verdenking op aantasting van het hart door sarcoïdose. ECG staat voor elektrocardiogram en het registreert de elektrische activiteit van het hart en laat zien of er problemen mee zijn. (Zie aparte folders 'Elektrocardiogram (ECG) en Inspanningselektrocardiogram).
  • Echocardiogram - Je kan worden doorverwezen voor een echocardiogram (een echografie van het hart). Dit kan tonen of het hart is vergroot of beïnvloed is door sarcoïdose. Soms kan je arts meer gedetailleerde scans voorstellen voor verder hartonderzoek. (Zie de aparte folder over 'echocardiogram').

Onderzoek om te kijken naar aantasting van de ogen
Je kunt voor grondig onderzoek van je ogen naar een oogarts verwezen worden, ook als je geen specifieke oogklachten hebt. Dit komt omdat sarcoïdose die op de ogen gaat zitten, ernstige gevolgen kan hebben voor het zien als het niet snel behandeld wordt. Bij het oogonderzoek wordt met een speciale microscoop met lamp in je ogen gekeken.

Ander onderzoek

  • Bloedonderzoek – je arts kan divers bloedonderzoek laten doen op zoek naar tekenen van ontsteking. verhoogd is bij sarcoïdose. angiotensine-converting enzyme (ACE) gecontroleerd. van de mensen met sarcoïdose verhoogd. Soms wordt controle van het ACEgehalte gebruikt om de effecten van behandeling van sarcoïdose te meten (daling is aanslaan van de behandeling).
  • Biopsie – er kan een biopt nodig zijn uit andere lichaamsdelen die door sarcoïdose getroffen zijn, bijvoorbeeld je huid of een lymfeklier.
  • Andere onderzoek – je arts kan je verwijzen voor andere onderzoeke, afhankelijk van je symptomen.