Schaamluis

Ook wel genoemd: 
Pediculosis pubis

Wat is schaamluis?

Schaamluizen (‘platjes’) zijn kleine insecten van ongeveer 1-2 mm lang (kleiner dan een luciferhoofd). Ze zijn grijs of bruin van kleur. Vrouwelijke luizen leggen eitjes waar na ongeveer zeven dagen luizen uitkomen. Schaamluizen hechten zich sterk aan haren en gaan met normaal wassen of wrijven niet weg.

Schaamluizen komen meestal voor op/in schaamhaar. Maar ze kunnen ook voorkomen op haren rond de anus, in de oksels, in de baard, in borsthaar, wenkbrauwen of lichaamshaar. Zelfs op wimpers kunnen ze soms voorkomen. Hoofdhaar is een ander type haar en wordt meestal niet getroffen. (Een ander soort luis, hoofdluis, is de luis die meestal het hoofdhaar treft). Schaamluis is zichtbaar als kleine zwarte puntjes op/aan de aangedane haren- dit zijn de eitjes (neten) of de luizen.

Hoe krijg je schaamluis?

Je moet nauw contact hebben om schaamluis door te geven aan anderen. Seksueel contact is de meest voorkomende oorzaak. Maar nauw contact met familie of vrienden kan ook een aanleiding zijn. Zo kun je schaamluis krijgen door knuffelen of zoenen met iemand met een besmette baard of snor. Schaamluizen worden niet overgedragen uit kleding, beddengoed of toiletbrillen omdat zij snel sterven als ze niet in contact staan met het menselijk lichaam.

Wat zijn de symptomen van schaamluis?

 • Het belangrijkste symptoom is jeuk in de getroffen gebieden. Meestal in de schaamstreek dus. Meestal begint de jeuk enkele nadat je bent besmet.
 • Vage blauwe plekken kunnen voorkomen op de omringende huid.
 • Huidirritatie en krabben kunnen roodheid of huiduitslag veroorzaken in de getroffen gebieden.
 • Je kunt oogontsteking ontwikkelen als je wimpers getroffen zijn.
 • Sommige mensen hebben geen klachten, maar kunnen wel luizen aan anderen doorgeven zonder het zich te realiseren.

Wat is de behandeling van schaamluis?

Behandeling is de toepassing van een insecticide lotion of crème op het hele lichaam (maar wees voorzichtig dat het niet in de ogen komt). Bij de apotheek zijn middelen tegen luis te koop, bijvoorbeeld Loxozol lotion of crème of Prioderm lotion. De behandeling moet na een week worden herhaald. Dan is het zeker dat alle eitjes en luisjes dood zijn. Was de kleren die je vóór de behandeling aan had op minimaal 60°. Was ook het beddengoed, zodat de eitjes doodgaan. Laat matras en kussen luchten.

Nog wat tips:

 • Breng de crème of lotion aan op een droge, koele huid. Indien je een warm bad of douche neemt, wacht dan tot de huid afgekoeld en volledig droog is vóór de toepassing van het medicament.
 • Je hoeft de getroffen gebieden niet te scheren. De lotion of crème zal de luizen doen verdwijnen.
 • Als je wimpers zijn getroffen, vraag een arts dan om advies over hoe deze gebieden behandeld dienen te worden.
 • Vertel je arts of apotheker als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan krijg je speciale medicatie.

Moeten familie en vrienden worden behandeld?
Recente nauwe contacten en seksuele partners van de afgelopen drie maanden dienen te worden onderzocht op luizen en behandeld als ze besmet zijn. Denk eraan, je kunt schaamluizen hebben zonder symptomen, bij schaamluis in je directe omgeving is het ook bij afwezigheid van symptomen van belang je te laten behandelen.

Enkele andere punten over schaamluis:

 • Jeuk duurt vaak een paar dagen voor het minder wordt na een succesvolle behandeling.
 • Raadpleeg een arts als de symptomen aanhouden, na de tweede toepassing van de lotion of crème. Dit komt omdat schaamluis soms resistent zijn geworden tegen de meest gebruikte middelen. In dat geval is een ander middel nodig, dat wordt meestal door een arts voorgeschreven.
 • Vermijd nauw lichaamscontact met anderen totdat je de tweede behandeling hebt afgesloten.
 • Als je schaamluis via seksueel contact hebt opgelopen is het raadzaam je ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen te laten controleren. Dit kun je bij de GGD laten doen.