Schimmelinfectie in de liezen

Ook wel genoemd: 
Tinea cruris

Wat is tinea cruris en hoe krijg je het?

Tinea cruris is een huidschimmelinfectie in de liezen. Sommige schimmels (fungi) worden vaak gevonden op de mensenhuid. Ze brengen meestal geen schade toe. Maar onder bepaalde omstandigheden die gunstig voor hen zijn kunnen ze de huid ‘binnendingen’, zich vermenigvuldigen en infectie veroorzaken. De condities die schimmels het lekkerst vinden zijn warme, vochtige en luchtloze gebieden van de huid, zoals de liezen.

Wat zijn de symptomen van tinea cruris?

De liezen worden jeukerig en geïrriteerd, voornamelijk in de plooi tussen de bovenkant van een been en de genitaliën. Het komt vaker voor bij mannen, en het scrotum kan jeukerig zijn. Een rode uitslag ontwikkelt zich in de liezen, meestal met een duidelijk begrensde rand. Vaak zijn beide liezen getroffen. De uitslag verspreidt zich vaak een stukje naar beneden aan de binnenkant van beide dijen.

Soms verspreid de infectie zich van de huid naar andere delen van het lichaam (of komt juist van een andere plaats op het lichaam vandaan, zoals de voetenschimmel). Schimmelinfecties gaan normaal gesproken niet dieper dan de huid in het lichaam en zijn meestal niet ernstig, wel vervelend.

Wat is de behandeling bij tinea cruris?

Je kan antischimmelcrème bij de drogist of apotheek kopen, of op recept krijgen via je arts. Er zijn verschillende typen en merken. Bijvoorbeeld; terbinafine, clotrimazol, econazol, ketoconazol, miconazol en sulconazol. Deze moderne crèmes zijn goed om huidschimmelinfecties tegen te gaan.

  • Breng de crème aan op en tot 4-6 cm rond het getroffen gebied.
  • Breng de crème aan zo lang als geadviseerd wordt. Dit verschilt tussen de verschillende crèmes, dus lees de instructies goed.

Voor huid die vooral ontstoken is, kan je dokter een antischimmelcrème in combinatie met een lichte corticosteroïde crème voorschrijven. Dit wordt normaal gesproken niet langer gebruikt dan zeven dagen. Je moet misschien daarna misschien wel doorgaan met het gebruik van de antischimmelcrème. De corticosteroïden verminderen de ontsteking en kunnen de jeuk en roodheid snel doen afnemen. Maar corticosteroïden doden de schimmel niet, en dus moet je niet alléén een corticosteroïde crème gebruiken.

Een antischimmelmedicijn oraal (via de mond) wordt soms voorgeschreven als de infectie wijdverspreid is of ernstig is. Bijvoorbeeld terbinafine, griseofulvine of itraconazoltabletten.

Tips om te voorkomen dat tinea cruris terugkomt, zijn:

  • Was je liezen dagelijks en maak ze goed droog. Het drogen is misschien wel het belangrijkste punt. Trek (nog) geen ondergoed aan als je liezen nog niet helemaal droog zijn. Doe je dat wel, dan zijn de vochtige liezen een ideale plek voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. (Een haardroger kan handig zijn als je veel haargroei in de liezen hebt.)
  • Verschoon dagelijks je ondergoed. Schimmels kunnen zich vermenigvuldigen door huidvlokjes in ongewassen ondergoed.
  • Controleer of je voetschimmel hebt en behandel dit als je het hebt. Voetschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie aan de tenen. In een typisch geval van voetschimmel is de huid tussen de tenen jeukerig en vlokkig – vooral tussen de buitenste twee tenen. De schimmel van voetschimmel kan zich verspreiden naar de liezen. Dezelfde crèmes worden gebruikt om voetschimmel te behandelen als bij een schimmelinfectie in de liezen.
  • Deel geen handdoeken met mensen in een gemeenschappelijke kleedkamer. Was handdoeken regelmatig. Hou je eigen handdoek als je een schimmelinfectie van de huid hebt om de kans om de schimmel over te geven aan anderen af te doen nemen.