Schoudersyndroom / Frozen shoulder

Ook wel genoemd: 
Adhesieve capsulitis

Wat zijn de klachten bij een frozen shoulder?

Meestal zijn de klachten: pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegen van de schouder. Die klachten en beperkingen ontstaan in 3 fasen:

  • Fase 1 - De pijnlijke fase ( freezing = ‘bevriezing’). Deze duurt gewoonlijk 2 tot 9 maanden. Het begin meestal met pijn. Langzaam aan wordt de schouder ook stijver en wordt het moeilijker om hem te bewegen. De pijn is ’s nachts het ergst, als je op de pijnlijke schouder ligt.
  • Fase 2 - De vastzittende of stijve fase (frozen = ‘bevroren’). Vaak 4 tot 12 maanden durend. De pijn neemt nu langzaam af, maar stijfheid en beperkingen in bewegen blijven bestaan en worden zelfs erger. De meeste bewegingen van de schouder zijn moeilijk. Het ergst is echter het naar buiten draaien van de arm. De spieren rondom de schouder verliezen hun kracht, omdat ze minder gebruikt worden.
  • Fase 3 - De herstelfase (thawing = ‘dooi’). Kan 5 tot ongeveer 24 maanden duren. De stijfheid verdwijnt en het wordt langzaam weer mogelijk om de schouder normaal (of bijna normaal) te gebruiken.

De klachten doen zich met name voor bij gewone dagelijkse bezigheden, zoals autorijden, aankleden en zelfs slapen. Het kan zo erg worden, dat je niet meer op je rug kunt krabben of iets uit je achterzak kunt halen. Afhankelijk van de aard van je werk, kan het uitoefenen van werk steeds moeilijker worden.

De intensiteit en de duur van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Zonder behandeling kan het zo’n 2 tot 3 jaar duren voordat het helemaal over is. In een klein aantal gevallen kunnen de klachten nog veel langer duren.

Wie krijgt een frozen shoulder?

Bij 1-2% van de mensen met schouderklachten kan zich een frozen shoulder ontwikkelen. Meestal ontstaat de aandoening tussen het 40e en 70e jaar. Het komt vaker voor bij mensen met suikerziekte. De klachten kunnen zich voordoen in allebei de schouders, maar nogal eens is de ‘niet-dominante’ schouder (als je rechtshandig bent is dat de linkerschouder, en omgekeerd). In 15-20% van de gevallen ontstaan op enig moment soortgelijke klachten in de andere schouder.
Een frozen shoulder is geen vorm van artritis (gewrichtsontsteking) en het tast ook geen andere gewrichten aan.

Wat is de oorzaak van een frozen shoulder?

De oorzaak is niet duidelijk. Er wordt gedacht aan de vorming van littekenweefsel in het kapsel van de schouder. Het kapsel is een dun weefsel dat het schoudergewricht bedekt en beschermt. Door een beschadiging en/of litteken kan het kapsel opzwellen, samentrekken en de beweging van de schouder beperken. Waardoor het littekenweefsel ontstaat is niet altijd duidelijk. Soms is een blessure de oorzaak, maar net zo vaak ontstaat het ‘zomaar’.