Schoudersyndroom / Frozen shoulder behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Adhesieve capsulitis

Welke behandelingen zijn mogelijk voor een frozen shoulder?

Voornaamste doel van de behandelingen is het verlichten van de pijn en zorgen dat de stijfheid minder wordt. Daardoor wordt bereikt dat de schouder zo goed mogelijk bewogen kan worden totdat de situatie weer normaal is. Er kan gekozen worden voor één of meer van de volgende behandelingen:

Ontstekingsremmende pijnstillers
Bijvoorbeeld Ibuprofen, Diclofenac, of Naproxen. Er zijn diverse merken op de markt. Als de een niet helpt, kan een andere geprobeerd worden. Soms kunnen echter bijwerkingen optreden. Lees daarom altijd nauwkeurig de bijsluiter.

Gewone pijnstillers
Helpen de ontstekingremmende pijnstillers niet goed, dan kun je altijd nog voor een ‘gewone’ pijnstiller als Paracetamol of Codeïne kiezen. Die werken vaak prima. Bij Codeïne kun je problemen met de stoelgang (verstopping) krijgen. Pijnstillers kunnen ook samen met andere behandelingen gebruikt worden

Schouderoefeningen
Deze worden bijna altijd geadviseerd. Vooral om ervoor te zorgen dat de stijfheid niet te erg wordt en je je zo goed mogelijk kunt bewegen. De oefeningen die je dokter of fysiotherapeut voorschrijven hebben het meeste nut als je ze regelmatig doet – het is ondanks de beperkingen in de schouder zaak om deze te blijven ‘doorbewegen’

Fysiotherapie
Vaak word je doorgestuurd naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, die kijkt welke oefeningen voor jou het beste zijn.

Een corticosteroïdeninjectie
Door een corticosteroïdeninjectie in of dichtbij de schouder kunnen de klachten voor een aantal weken minderen. Het is een tijdelijke oplossing, waarbij de corticosteroïden de ontsteking verminderen. Na enige tijd komen de klachten terug. Toch kan een periode met weinig of geen klachten voor sommige mensen een hele uitkomst zijn.

Zenuwblokkade
Een techniek die altijd door een specialist gedaan wordt. Via een injectie wordt de werking geblokkeerd van de zenuw die pijnsignalen van de schouder naar de hersenen zendt. Net als een corticosteroïdeninjectie is het slechts een tijdelijk hulpmiddel.

Operatie
Dit wordt soms gedaan als geen enkele andere behandeling helpt. Toegepaste technieken zijn:

  • Manipulatie. Onder verdoving wordt je schouder door de chirurg heen en weer bewogen om de schouderspieren losser te maken.
  • Schouder arthroscopie. Een kijkoperatie, waarbij het kapsel als het ware wordt ‘losgehaald’. Dit lijkt in een aantal gevallen wel te werken.