Zijwaartse kromming van de wervelkolom

Ook wel genoemd: 
Scoliose

Wat is scoliose?

Het woord scoliose komt uit het Grieks, wat krom betekent. De wervelkolom (rug) hoort bij achteraanzicht van bovennaar beneden recht te lopen. Indien de wervelkolom een zijwaartse kromming heeft, heet dit een scoliose.

De kromming kan naar links of naar rechts buigen. De ernst van de kromming kan variëren van zeer licht en nauwelijks merkbaar tot ernstig. De kromming kan in het onderste deel van de wervelkolom zitten (een lumbale scoliose), in het bovenste gedeelte van de wervelkolom (een thoracale scoliose) of van het bovenste naar het onderste deel van de rug (een thoracolumbale scoliose). In sommige gevallen bestaat een ‘dubbele’ kromming – in de vorm van een S.

Wat is het verschil tussen scoliose en kyfose?

Als je naar iemand van de zijkant kijkt, zijn er normaal drie lichte bollingen en hollingen in de rug zichtbaar - één in de nek (bol), één op borsthoogte (bol), en één in de onderrug (hol). Een abnormaal sterke bolling is een zogenaamde kyfose. De scoliose is echter een zijwaartse kromming van de wervelkolom.

Wat zijn de typen en de oorzaken van scoliose?

Niet-structurele scoliose (functionele of posturale scoliose – een houdingsscoliose) Bij dit type is de wervelkolom qua structuur normaal, maar vertoont een kromming vanwege een andere aandoening, zoals een verschil in beenlengte of spierspasmen van de rugspieren die de wervelkolom scheef trekken. De kromming is meestal licht en verandert of gaat weg wanneer de persoon zijwaarts of naar voren buigt. 

Structurele scoliose
In deze gevallen ligt de kromming vast en gaat niet weg als de persoon verandert van positie. Er zijn verschillende soorten:

  • Idiopatisch. Dit betekent dat de oorzaak niet bekend is. Meer dan 80% van de gevallen van scoliose zijn idiopathisch.
  • Neuromusculair. Dit betekent dat de kromming wordt veroorzaakt door een aandoening die van invloed is op de spieren en zenuwen van de rug. Het kan bijvoorbeeld ontstaan in sommige gevallen van spierdystrofie, polio, verlammingen vanuit de hersenen, of neuromen. Elk van deze aandoeningen heeft andere symptomen en problemen naast een scoliose.
  • Osteopatisch. Dit betekent als gevolg van een botabnormaliteit.
  • Aangeboren. Dit betekent dat de wervelkolom niet goed ontwikkelt tijdens de groeivan de baby in de baarmoeder.

De rest van deze folder gaat over het algemene type – de idiopathische scoliose.

Wie krijgt idiopathische scoliose?

Idiopathische scoliose kan zich ontwikkelen in elke fase van de kindertijd. Het is niet bekend hoe of waarom zij zich ontwikkelt. Het is niet te wijten aan een slechte lichaamshouding en je kunt het niet voorkomen.

Het ontwikkelt zich het vaakst tijdens de groeispurt in de puberteit en de vroege adolescentie. Dit is meestal tussen de leeftijd van 10-12 jaar bij meisjes en 11-16 jaar bij jongens. Ongeveer 2-3 per 100 kinderen heeft een zekere mate van scoliose. Een lichte scoliose treft ongeveer even vaak jongens als meisjes. Een matige of ernstige scoliose komt vaker voor bij meisjes. Idiopathische scoliose is niet een eenvoudige erfelijke aandoening. Toch zijn er bij ongeveer 25% van de mensen met scoliose één of meer andere gezinsleden met dezelfde aandoening.