Zijwaartse kromming van de wervelkolom behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Scoliose

Wat is de behandeling van idiopathische scoliose?

Bij personen met een lichte verkromming is het doel van de behandeling het voorkomen dat de kromming vordert en verslechtert. Mensen met ernstiger scoliose hebben behandeling nodig ter regulering van de wervelkolom. Veel mensen met scoliose hebben geen behandeling nodig. Behandeling hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, of je nog groeit, de ernst van de kromming, de exacte locatie van de scoliose (bijvoorbeeld in boven- of onderrug) en de kans dat het zich verder ontwikkelt. Behandelopties omvatten ‘aanzien’, het voorschrijven van een korset of operatie.

Observatie/aanzien en afwachten
De meeste mensen hebben een lichte scoliose en hebben geen behandeling nodig. Toch is regelmatig onderzoek bij kinderen niet slecht om te volgen of de scoliose niet toeneemt bij het ouder worden. Zodra de belangrijkste botgroei eindigt na de puberteit wordt scoliose meestal niet erger. Sport en andere activiteiten kunnen normaal worden gedaan door de meeste mensen. Af en toe kan een specialist bepaalde activiteiten afraden zoals zware contactsporten of gymnastiek. 

Rugkorset
Er zijn zijn verschillende soorten korsetten beschikbaar; de modernere zijn comfortabeler te dragen dan de oudere. Als de scoliose matig is of steeds meer klachten geeft kan een korset worden geadviseerd. Een korset geneest een scoliose niet, het doel is om te voorkomen dat de scoliose erger wordt als het kind groeit. Een korset moet het grootste deel van de dag en nacht gedragen worden. De meeste normale activiteiten kunnen worden gedaan wanneer je een korset draagt.

Operatie
Een operatie wordt soms utgevoerd bij mensen met een ernstige scoliose. Er zijn veel verschillende soorten operaties ter correctie van een scoliose. De operatie wordt gedaan om de bocht te corrigeren, de wervelkolom te stabiliseren en de kromming ‘vast te zetten. Daarbij worden twee of meer wervels vastgezet. Botimplantaten of een metalen staaf worden vaak gebruikt om de wervels vast te zetten. Een dergelijke operatie kost maanden hersteltijd.

Alternatieve behandelingen
Er is geen betrouwbaar bewijs dat andere technieken zoals osteopathie, chiropractie, fysiotherapie, reflexologie, acupunctuur, neurostimulatie, enzovoorts effect hebben op een scoliose. Wel kunnen deze behandelmethoden de (rug-) pijn verbeteren.