Seborroisch eczeem bij volwassenen

Ook wel genoemd: 
Seborrhoische dermatitis

Wat is seborroisch eczeem en wie krijgt het?

Seborroisch eczeem is een ontsteking van de huid. Het wordt ook wel seborroische dermatitis genoemd. Het komt vooral voor bij jonge volwassenen en tieners. Ongeveer 4% van de volwassenen ontwikkelt deze aandoening. Het komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Sommige baby's hebben een soortgelijke aandoening die meestal binnen een paar maanden verdwijnt, dat wordt soms ‘berg’ genoemd. (Zie de aparte folder genaamd 'Seborrhoisch eczeem bij baby’s’). Dit treedt meestal niet op bij kinderen ouder dan ongeveer 8-9 maanden.

De exacte oorzaak is niet bekend. De samenstelling van het huidvet is bij mensen met deze aandoening anders dan bij mensen zonder seborrhoïsch eczeem. Hierdoor krijgen gistcellen (die zich in het huidvet ophouden) de gelegenheid om in aantal toe te nemen. Het is niet besmettelijk. Bij de meeste mensen het kan geen kwaad. Maar sommige mensen reageren met een ontsteking op de gistcellen.

Wat zijn de symptomen van seborroisch eczeem?

De gebieden op het lichaam die vaak worden getroffen zijn de gebieden waar de meeste talgklieren zitten. Daarom is de aandoening vooral van invloed op de meer 'vettige' gebieden van de huid, zoals de hoofdhuid, het voorhoofd en het gezicht. Andere gebieden die soms worden getroffen zijn de borst, de oksels, onder de borsten en de liezen.

 • In lichte gevallen is vervelende roos het enige wat zich voordoet. De hoofdhuid kan ook jeuken. Ook kunnen zich lichte plekjes van kruimelige huid ontwikkelen op het gezicht.
 • Als de conditie slechter wordt, ontwikkelt zich ook huiduitslag. De uitslag ziet er uit als ronde of ovale vlakken van rode, geschubde, vette huid. Elk plekje is vaak een paar centimeter groot, maar ze verschillen in grootte. Geelbruine korsten kunnen zich vormen bovenop elk plekje. Zo kunnen zich op diverse plaatsen van de huid plekken ontwikkelen. De uitslag kan gaan jeuken en iets verhoogd voelen, alsof het bovenop de huid zit. De hoofdhuid kan ook jeuken en/of pijn doen. Sommige mensen ontwikkelen ook een ontsteking van de buitenste gehoorgang en/of de oogleden.
 • Ernstige gevallen komen nauwelijks voor. Als het echt ernstig wordt kan de rode huiduitslag een groot deel van het gelaat bedekken, de hoofdhuid, nek, oksels, borst en liezen. Mensen met hiv / aids zijn meer vatbaar voor de ontwikkeling van ernstig seborroisch eczeem. De aandoening lijkt van tijd tot tijd op te vlammen. ehandeling kan de symptomen meestal tot een minimum beperken.

Wat is de behandeling bij seborroisch eczeem?

Gangbare behandelingen omvatten het volgende:

 • Een antischimmel (antigist) shampoo zoals ketoconazol 2% wordt gebruikt voor het behandelen van de hoofdhuid, wenkbrauwen en andere harige gebieden. Dit doodt de schimmels (gistcellen) en de huid wordt dan meestal weer normaal. Gebruik de shampoo 2-3 keer per week (en gebruik de resterende dagen normale shampoo). Laat de shampoo ongeveer vijf minuten zitten alvorens uit te spoelen.
 • Een antischimmelcrème wordt gebruikt voor de behandeling van andere huidgebieden. Breng de crème een of twee keer per dag aan op de getroffen gebieden, afhankelijk van het type crème dat voorgeschreven is.

Het duurt vaak 2-4 weken voordat de roos of huiduitslag volledig is verdwenen. Blijf de behandeling
nog een paar dagen nadat de roos of uitslag is verdwenen door gebruiken.

Andere behandelingen die kunnen worden gebruikt omvatten het volgende:

 • Een 'normale' anti-roos shampoo met zink- of koolteerdestillaten die lichte roos laat verdwijnen, indien regelmatig gebruikt.
 • Een schilfer ontharder wordt soms geadviseerd voor de hoofdhuid om schilfers te verwijderen bij ernstige roos. Dit is in aanvulling op de antischimmel shampoo.
 • Een milde corticosteroïde crème en/of corticosteroïde hoofdhuidlotion wordt soms geadviseerd om gedurende een week elke dag te gebruiken naast een antischimmelcrème of -shampoo. Dit wordt geadviseerd als de huid of de hoofdhuid zeer ontstoken is. teroïde crèmes en lotions bevochtigen de ontsteking, waardoor de roodheid en jeuk verminderen. Je moet dergelijke crèmes en lotions echter niet langdurig achtereen gebruiken. Raadpleeg je arts als de ontsteking niet binnen een week minder wordt.
 • Een kuur met antischimmel tabletten kan nodig zijn als de aandoening van invloed is op veel gebieden van de huid of als het niet weggaat met een antischimmelcrème.
 • Fototherapie (lichttherapie) met UV-B wordt soms gebruikt in ernstige gevallen.

De aandoening verdwijnt als de gistcellen uit de huid verdwijnen door de behandeling. Talg is echter wel een natuurlijke plek voor gistcellen om te leven. Na een kuur neemt het aantal gistcellen dan toch ook vaak weer geleidelijk toe, en dus in veel gevallen de aandoening na een aantal weken of maanden na een kuur weer terug. Dan kun je weer een nieuwe behandeling volgen. Heb je regelmatig ‘aanvallen’ van seborroïsch eczeem dan kun je een behandeling overwegen die recidieven voorkomt.

Hoe kan ik voorkomen dat seborroisch eczeem terugkeert?

Zodra de symptomen zijn verdwenen door behandeling, kan het volgende helpen om de aandoening niet te laten terugkeren.

 • Voor de hoofdhuid - gebruik een antischimmelshampoo zoals ketoconazol 2% eens per 1-2 weken. Laat het op de hoofdhuid gedurende vijf minuten voordat je het uitspoelt. (Gebruik een normale shampoo op andere momenten).
 • Voor het lichaam - dagelijks wassen met water en zeep helpt bij het verwijderen van de vettige talg uit het lichaam. Dit helpt om het aantal schimmelbacteriën tot een minimum te beperken. Doe dit in combinatie met het gebruik van een antischimmelshampoo elke 1-2 weken, en wrijf het shampoo sop op je lichaam en je hoofdhuid.Dit kan de aandoening weghouden. Sommige mensen moeten een antischimmelcrème 1-3 keer per week gebruiken op de plek waar de huid eerder was getroffen, om het eczeem weg te houden.