Slijmbeursontsteking knie

Ook wel genoemd: 
Bursitis Prepatellaris

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een kleine zak met vloeistof met een dunne wand. Er zit een aantal slijmbeurzen in het lichaam, meestal rond de gewrichten en op plekken waar kruisbanden en pezen van spieren botten kruisen. Maar ze zijn ook op andere plaatsen te vinden, als daar sprake is van een ongewone druk of wrijving.

In het algemeen is de functie van een slijmbeurs om wrijving te verminderen en de grootst mogelijke beweeglijkheid mogelijk te maken. Als er sprake is van een ontsteking in een slijmbeurs, zet de slijmbeurs op vanwege een grotere hoeveelheid vloeistof erin.

Wat is een slijmbeursontsteking aan de knie?

Er zitten vier slijmbeurzen rond het kniegewricht. Ze zijn allemaal vatbaar voor ontsteking. Toch is de slijmbeurs tussen de huid en de knieschijf (bursa prepatellaris) de meest voorkomende ontsteking. 

Wie krijgt een slijmbeursontsteking aan de knie?

Iedereen kan door een slijmbeursontsteking aan de knie worden getroffen. Het komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Bij kinderen wordt het meestal veroorzaakt door een infectie. Dat geldt ook voor mensen bij wie het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die met corticosteroïden of chemotherapie worden behandeld.

Een slijmbeursontsteking komt veel voor bij mensen die beroepshalve veel op hun knieën werken, zoals dakdekkers, vloerenleggers of stratenmakers. Op grond van de arbowet zijn kniebeschermers tegenwoordig verplicht, waardoor deze aandoening gelukkig minder vaak voorkomt.