Slijmbeursontsteking knie behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Bursitis Prepatellaris

Wat is de behandeling van een slijmbeursontsteking aan de knie?

De behandeling hangt af van de vraag of de slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een infectie.

Als een infectie de oorzaak is
Als je arts denkt dat de slijmbeursontsteking aan de knie door een infectie wordt veroorzaakt, wordt vaak eerst vocht uit je knie afgenomen om een diagnose te stellen. Antibiotica worden soms al voorgeschreven vóór de uitslag binnen is. Meestal in de vorm van pillen die je kunt slikken. Als de infectie ernstig is, kan je opgenomen worden in het ziekenhuis en via een infuus antibiotica toegediend krijgen.

Is de uitslag van het onderzoek binnen dan moet je soms overstappen op andere antibiotica. Het onderzoek zal in de regel uitwijzen welke soort het beste is.

Als je klachten na 36-48 uur behandeling met antibiotica niet beter worden, dan kan een klein sneetje aan de voorkant van je knie worden gemaakt om het besmette vocht af te voeren. Zo’n kleine ingreep kan poliklinisch gebeuren.

Andere oorzaken
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen met ondersteunende behandeling vanzelf en zijn er geen medicijnen of operaties nodig.

Ondersteunende behandeling

  • De knie laten rusten.
  • IJs op je knie (een theedoek om een coldpak).
  • Het gebruik van een dik schuimkussen, of kniebeschermers, bij het knielen kunnen herhaling helpen voorkomen. 
  • Een fysiotherapeut kan je bepaalde oefeningen leren als de beweeglijkheid van je knie beperkt is. 
  • Een wandelstok kan steunen bij het lopen.
  • Behandeling met medicijnen. Ontstekingsremmers, zoals Ibuprofen, kunnen bij een lichte of matige pijn worden ingenomen. Ze kunnen ook helpen de ontsteking te verminderen. Als de aandoening voor veel problemen zorgt, dan kan wat vocht uit de slijmbeurs weg worden gehaald, waarna er een corticosteroïde in kan worden gespoten. Het idee is dat het vocht zich niet langer zal ophopen. Je moet zeker weten dat er geen sprake is van een infectie, omdat een corticosteroïde injectie een bestaande infectie zal verergeren. Hoewel er bij deze behandeling bijna nooit bijwerkingen zijn, bestaat er een kleine kans op herhaling van de ontsteking, infectie, bloedingen of beschadiging van de pees die aan de knieschijf vastzit. 

In zeldzame gevallen wanneer de slijmbeursontsteking aan de knie niet weggaat of steeds weer terugkeert en voor onacceptabele problemen zorgt, kan een operatie nodig zijn.

In de meeste gevallen vindt de operatie onder plaatselijke verdoving plaats in de dagbehandeling, wat inhoudt dat je dezelfde dag weer naar huis kan. De slijmbeurs wordt tijdens de operatie verwijderd. Je knieschijf kan heel goed zonder deze slijmbeurs functioneren en in de meeste gevallen zijn er geen gevolgen op de lange termijn voor je knie.