Slijmbeursontsteking knie oorzaken

Ook wel genoemd: 
Bursitis Prepatellaris

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking aan de knie?

Er zijn een aantal zaken die een slijmbneursontsteking aan de knie kunnen veroorzaken:

Een plotselinge, eenmalige knieblessure
Bijvoorbeeld een val of klap op de knie.

Terugkerende kleine blessure aan de knie
Dit gebeurt meestal als je langere periodes knielt, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de knieschijf, bijvoorbeeld bij schoonmaaksters of stratenmakers (die werken zonder kniebescherming).

Infectie
De vloeistof in de slijmbeurs kan ontstoken raken en een ontsteking veroorzaken. Dit komt met name voor bij kinderen, meestal na krabben of een wond aan de knie. Dankzij de wond kunnen bacteriën in de slijmbeurs doordringen.

Een andere aandoening
Als je al een ontsteking hebt als gevolg van een andere aandoening, zoals artritis, dan is de kans op een slijmbeursontsteking aan de knie groter. Reumatoïde artritis is een vorm van artritis die ontsteking, pijn en opgezwollen gewrichten veroorzaakt.

Jicht
Als je jicht hebt, dan is de kans op een slijmbeursontsteking groter. Jicht wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen. Urinezuur is een stof in het bloed die in de regel ongevaarlijk is en met de urine wordt afgescheiden. Bij jicht hoopt het zich in een gewricht op, waar het pijn, ontsteking en zwellingen veroorzaakt.