Slijtage van de nek

Ook wel genoemd: 
Cervicale spondylose

Wat is de wervelkolom?

De rug is opgebouwd uit een groot aantal botten, genaamd wervels. Deze zijn ongeveer rond en tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf of ‘discus’. Die tussenwervelschijven zijn gemaakt van een rubberachtig materiaal dat het mogelijk maakt om de rug te buigen. Het cervicale deel van de wervelkolom (de nek) is het bovenste deel van de rug.

Het ruggenmerg, waardoor de zenuwen lopen die afkomstig zijn van de hersenen, wordt beschermd door de wervelkolom. Vanaf de diverse wervels worden door zenuwen signalen van en naar de hersenen en de verschillende lichaamsdelen doorgegeven. De zenuwen die vanaf de wervels in de nek lopen gaan naar de schouders, de nek, de armen en de bovenzijde van de borst.

Rond de wervels zitten stevige banden. Deze geven kracht en ondersteuning aan de rug. Ook zijn allerlei spieren verbonden aan de wervelkolom. In het plaatje zijn – voor de duidelijkheid – de banden en de spieren weggelaten.

Wat is cervicale spondylose?

Cervicale spondylose zorgt voor nekpijn. Het komt vaker voor na je 30e jaar en wordt meestal erger op hogere leeftijd. Achterliggende oorzaak is de slijtage die ontstaat aan de wervels en tussenwervelschijven in de nek naarmate je ouder wordt.

Uiteindelijk zal eigenlijk iedereen die ouder wordt daar in meer of mindere mate last van krijgen. Het wordt echter pas cervicale spondylose genoemd als de slijtage heel ernstig is en ergere klachten oplevert dan verwacht mag worden.

De tussenwervelschijven zullen in de loop van de tijd door slijtage dunner worden. Soms ontstaan op de randen van de wervels kleine, ruwe stukken bot. De spieren en de banden die hier overheen gaan zullen door deze slijtageverschijnselen ‘aangetast’ (beschadigd) en ‘geïrriteerd’ kunnen raken, wat weer vervelende klachten oplevert.