Slijtage van de nek behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Cervicale spondylose

Welke behandelingen zijn mogelijk bij cervicale spondylose?

Blijf actief en doe nekoefeningen
Zorg ervoor dat je je nek zo ‘gewoon mogelijk’ blijft bewegen. Ga door met je normale dagelijkse activiteiten. Vroeger werd wel voor langere tijd een nekbrace (kraag) geadviseerd.

Dat helpt echter niet, maar zorgt eerder voor instabiliteit van de nek (met klachtentoename) of juist stijfheid van de nek. Probeer dat te voorkomen. Ga geen ‘gekke, afwijkende’ houdingen aannemen, maar doe ‘zo gewoon mogelijk’.

Medicijnen
Vaak helpen pijnstillers. Je hoeft ze alleen maar in te nemen als de klachten ernstig zijn.
Paracetamol is meestal heel werkzaam.
Ontstekingsremmende pijnstillers werken volgens sommige mensen beter dan Paracetamol. Het betreft onder meer Ibuprofen. Dit kun je kopen bij een apotheek, maar ook door de dokter laten voorschrijven. Andere middelen, zoals Diclofenac of Naproxen kunnen alleen op doktersvoorschrift verkregen worden. Deze medicijnen kunnen beter niet ingenomen worden door mensen met astma, hoge bloeddruk, een nierziekte of hartklachten.

Sterkere pijnstillers zoals Codeine, kunnen effect hebben als de ontstekingsremmende pijnstillers geen verlichting geven. Vaak wordt Codeine samen met Paracetamol gebruikt. Een bijwerking van Codeine is obstipatie (verstopping of moeizame stoelgang). Dat kan verholpen worden door veel te drinken en vezelrijk te eten.
Een spierverslapper als Diazepam wordt soms voor korte tijd voorgeschreven, als de pijn erg heftig is.

Andere adviezen
Een goede houding kan helpen. Hou je schouders een beetje naar achter en loop ‘als een model’. Ga niet onderuitgezakt zitten. Zit rechtop!
Een goed ondersteunend kussen kan soms helpen.
Fysiotherapie. De klachten kunnen verminderd worden door massage, oefeningen, soms manipulatie met rechtzetten van wervels (indien van toepassing). Er zijn echter weinig wetenschappelijke bewijzen dat dit helpt. Een goede fysiotherapeut wel goede houdings- en nekoefeningen geven.
Behandelingen kunnen voor iedereen anders werken. Helpt het weinig, ga dan zeker naar je dokter als:

  • De pijn erger wordt.
  • Gevoelloosheid, krachtsvermindering of tintelingen in arm of hand optreden.
  • Als de pijn erger wordt en blijft aanhouden dan kunnen andere methoden van pijnbestrijding geprobeerd worden.

Nekpijn kan ook veroorzaakt worden door psychische klachten zoals stress. Dan is het belangrijk dat de oorzaken dáárvan worden bestreden.
Soms is een zenuw sterk geïrriteerd of zit hij beklemd, waardoor de pijn aanhoudt en alleen maar erger wordt. Met een scan kan dit worden aangetoond. Er is dan sprake van een nekhernia. Soms moet via een operatie de zenuw worden ‘bevrijd’.