Symptomen snelle hartslag

Wat zijn de symptomen van supraventriculaire tachycardie?

Symptomen duren net zo lang als de episode van SVT duurt. Dit kan seconden, minuten, uren, of (zelden) langer zijn.
Mogelijke symptomen zijn de volgende.

  • Je polsslag komt tussen de 140 – 200 per minuut. Soms nog sneller.
  • Hartkloppingen (je hart voelen kloppen).
  • Duizeligheid, of ‘je licht in je hoofd voelen’.
  • Je kan last van benauwdheid (kortademigheid) krijgen.
  • Als je angina pectoris hebt, dan kan de pijn daarvan aangezet worden door een episode van SVT.
  • Je hoeft geen symptomen te hebben, maar je er gewoon ‘bewust’ van zijn dat je hart sneller klopt.
  • Soms kan je bloeddruk laag worden bij een te snelle hartslag, vooral als het gedurende een paar uur aanhoudt.
  • In sommige gevallen veroorzaakt dit collaps (flauwvallen). Dit is waarschijnlijker als je ouder bent en andere hart- of longproblemen hebt.

Heb ik onderzoek nodig?

Elektrocardiogram (ECG)
Dit volgt het ritme en de elektrische activiteit van je hart. Het is een pijnloos onderzoek en duurt ongeveer vijf minuten om uit te voeren. Kleine metale dopjes worden op je armen, benen en borst geplakt (met gel of pleister) en worden gekoppeld aan een ECG machine die de hartactiviteit kan ‘lezen’.

Als een ECG tijdens een episode van SVT gedaan wordt, kan het de diagnose meestal bevestigen en andere oorzaken van een snelle hartslag uitsluiten. (Bijvoorbeeld, een klein gebied van hartspierweefsel in een hartkamer kan tachycardie soms aanzetten. Dit heeft ventriculaire tachycardie. Het is belangrijk om ventriculaire tachycardie uit te sluiten omdat dit ernstiger is dan SVT, en een andere behandeling vergt).

De ECG tussen episoden van SVT is meestal normaal. Dat is dus niet zinvol om te doen.  Wordt je verdacht van SVT dan kun je een Holteronderzoek krijgen: een draagbaar ECG-apparaatje wat gedurende een aantal uren (meestal 24) de hartactiviteit registreer, terwijl je zelf je normale dagelijkse activiteiten doet. Anderen zijn zo ontworpen zodat je ze aan kan zetten als je symptomen hebt.

Specialistisch onderzoek 
Wanneer het eenmaal bevestigd is dat je aanvallen van SVT hebt, wordt soms verder specialistisch onderzoek geadviseerd. Dit heeft tot doel om de trigger te vinden die de SVT veroorzaakt.