Spasticiteit of kinderverlamming ernst

Ook wel genoemd: 
Cerebrale parese

Hoe ernstig is cerebrale parese?

Cerebrale parese zien we in meer en minder ernstige vormen. Iemand met een niet-ernstige vorm van spastische hemiplegie kan meestal volledig goed en onafhankelijk functioneren. Het enige wat opvalt is een kleine afwijking bij het lopen. Ook is het mogelijk dat een hand wat minder goed werkt of dat een voet wat sleept.
Aan de andere kant zal iemand met een ernstige quadriplegie gebonden zijn aan een rolstoel en veel hulp nodig hebben, zelfs bij de gewone dagelijkse dingen.

De meeste mensen met cerebrale parese zitten tussen deze twee uitersten in. Elk geval is anders en zal de volle aandacht moeten hebben van specialistische hulp.

Het lijkt vreemd om bij cerebrale parese te spreken van een ‘niet-progressieve aandoening’.  Wat ermee wordt bedoeld, is dat de schade aan de hersenen ‘gebeurd’ is en niet verder uitgroeit (in tegenstelling tot sommige andere hersenaandoeningen bij kinderen).

Wat wel ernstiger kan worden, zijn de gevolgen van de cerebrale parese voor het lichaam. De spastische spieren hebben hun invloed op de botten,gewrichten en de pezen. De stijfheid (of verkramptheid) van de spieren kan ervoor zorgen dat ook pezen in armen of benen continu gespannen staan. Een van de voornaamste bedoelingen van behandelmethodes is om ervoor te zorgen dat de gevolgen van de verkrampingen en stijfheid zo laag mogelijk zijn.