Trichomonasinfectie

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een protozo, dus een kleine ziektekiem, die lijkt op een bacterie. Het kan de genitale zone infecteren. Dit is bij vrouwen de vagina en de urethra (plasbuis), bij mannen de urethra en soms de prostaat. De infectie gaat normaal gesproken niet verder het lichaam in en wordt daarom als minder ernstig gezien dan andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Het exacte aantal gevallen in Nederland is niet bekend, maar het komt zelden voor (waarschijnlijk nog geen 2% van de seksueel overdraagbare aandoeningen).

Wat zijn de symptomen van een trichomonasinfectie?

Vrouwen

 • Vaginale afscheiding. Deze is meestal groengeel en kan ‘schuimend’ zijn. De afscheiding heeft meestal een onaangename of visachtige geur.
 • Vagina en vulva kunnen jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. De irritatie kan zich uitbreiden in het hele vagina- en vulvagebied. Seks kan pijnlijk zijn.
 • Pijn bij het plassen.
 • Meer dan de helft van de geïnfecteerde vrouwen heeft geen last van symptomen.

Mannen

 • Afscheiding uit de penis.
 • Pijn bij het plassen.
 • Vaker plassen (door de irritatie in de penis).
 • Meer dan de helft van de geïnfecteerde mannen heeft geen last van symptomen.

Hoe ontstaat een trichomonasinfectie?

Een trichomonasinfectie wordt meestal doorgegeven via seks. Wanneer je geen symptomen hebt - geldt zowel voor geïnfecteerde mannen als vrouwen - dan kan je de ziekte doorgeven zonder het door te hebben.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Wanneer je tijdens de zwangerschap rondloopt met een onbehandelde trichomonasinfectie, wordt het risico op een vervroegde bevalling of een baby met een laag geboortegewicht verhoogd.

Bij mannen kan een trichomonasinfectie leiden tot prostatitis (een vervelende en pijnlijke ontsteking aan het prostaat).
HIV. Als je een trichomonasinfectie niet behandelt, wordt het risico op het krijgen van HIV groter wanneer je seks hebt met een  HIV- besmet persoon.

Hoe wordt een trichomonasinfectie gediagnosticeerd?

Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen omdat dezelfde symptomen ook door enkele andere infecties kunnen ontstaan. Je arts maakt een uitstrijkje (een klein beetje afscheiding) uit de vagina of penis. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Een (niet-bemerkte) trichomonasinfectie wordt soms toevallig ontdekt wanneer bij vrouwen een uitstrijkje gedaan wordt. De infectie kan ook in de urine van mannen ontdekt worden.

Hoe wordt een trichomonasinfectie behandeld?

Gewoonlijk wordt een behandeling met metronidazol (Flagyl) ingezet. Meer dan 90% van de  trichomonasinfecties lost hiermee op. Behandeling is meestal ongecompliceerd. Lees de bijsluiter die bij de tabletten zit goed door voor een overzicht van mogelijke bijwerkingen en waarschuwingen. Toch een paar belangrijke punten:

 • De gebruikelijke dosering is tweemaal daags 400 mg gedurende 5-7 dagen. Een eenmalige dosering van 2 gram is een alternatief, hoewel dit mogelijk minder effectief is en meer bijwerkingen kan hebben.
 • Sommige mensen kunnen zich ziek voelen door metronidazol en mogelijk overgeven. Dit kan voorkomen worden wanneer de medicijnen direct na een maaltijd worden ingenomen.
 • Een metaalsmaak is een veelgehoorde bijwerking.
 • Drink geen alcohol wanneer je een metronidazolkuur volgt, ook niet binnen 48 uur nadat het stoppen met de kuur. De combinatie met alcohol kan namelijk leiden tot overgeven of andere problemen.
 • Borstvoeding: metronidazol kan in de moedermelk terecht komen, maar is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Desondanks en voor de veiligheid wordt bij zwangerschap altijd de standaard 7-daagse kuur met een lagere dosering voorgeschreven zodat de baby geen hoge dosering binnen krijgt. Als het toch noodzakelijk is om de eenmalige 2 gramsdosering te nemen, dan moet dit worden ingenomen ’s avonds na de laatste borstvoeding.
 • Soms wordt als alternatief bioticum Tinidazol gebruikt.
 • Wanneer je geen medicijnen neemt, kan de infectie soms vanzelf verdwijnen. Dat kan enkele weken duren en dan nog is het onduidelijk of de infectie wel of niet uit zichzelf zal verdwijnen. Daarom wordt in alle gevallen behandeling aangeraden.

Heeft mijn seksuele partner behandeling nodig?

Ja. Ook als er geen sprake is van symptomen. Jij en je partner zullen op dezelfde tijdstip behandeld moeten worden. Je mag geen seks hebben tot je klaar bent met de behandeling en de symptomen over zijn.

Andere punten over een trichomonas infectie.

Na je behandeling kan je de aandoening weer krijgen als je sekspartner niet is behandeld, of wanneer je seks hebt gehad met een ander persoon die geïnfecteerd is.

Mensen die geïnfecteerd zijn met trichomonas kunnen ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) met zich mee dragen. Jij en je partner kunnen daarom het advies krijgen om je ook te laten onderzoeken op andere SOA’s.