Tuberculose symptomen

Wat zijn de symptomen van actieve tuberculose?

Eerste symptoom is vaak een hoest die langer dan 3 weken aaneengesloten aanhoudt. Vaak begint het als een droge, irriterende hoest. Die neigt maanden aanwezig te blijven en toe te nemen. Geleidelijk wordt de hoest ‘productief’ en je gaat veel sputum opgeven, waar ook bloed bij kan zitten. 

Andere veel voorkomende symptomen zijn: koorts, zweten (vooral in de nacht), je niet goed voelen, pijn in de borst en longen en slechte eetlust. Je kunt kortademig worden als de infectie doorzet en de longen beschadigt. Als je niet behandeld wordt ontstaan vaak complicaties, een bekende complicatie is oedeem in de longen waarbij vocht vanuit het longweefsel tussen de omkledende longbladen ophoopt. Daar kun je heel benauwd van worden. Als de TBC in de longen een bloedvat bereikt (‘aanvreet’), dan kun je bloed ophoesten.

TBC breidt zich soms uit via bloed en lymfesysteem naar andere delen van het lichaam. Afhankelijk van welke lichaamsdelen aangetast raken kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Lymfeklieren – die kunnen overal in het lichaam opgezet raken. Zitten er gezwollen lymfeklieren in de hals, oksel of liezen dan kun je ze zien en voelen.
  • Darmen en buik – TBC kan buikpijn geven of zwelling van de buik, of diarree en gewichtsverlies als gevolg van slechte vertering van het voedsel.
  • Botten en gewrichten – TBC kan zich nestelen in een bot of gewricht, dat geeft botpijn (bijvoorbeeld in de wervelkolom), of pijn en zwelling van een gewricht.
  • Hart – Som geeft TBC een ontsteking rond het hart of van het hartzakje, dit geeft pijn in de borst en kortademigheid.
  • Nier en blaas – zijn deze aangetast dan krijg je meestal pijn in de rug en flanken, of pijn bij het plassen of bijvoorbeeld frequent plassen.
  • Hersenen – TBC kan meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken, met klachten als hoofdpijn, misselijkheid en braken, convulsies (trekkingen), sufheid of gedragsveranderingen.
  • Huid – TBC kan huiduitslag veroorzaken. Voorbeelden zijn: ‘erythema nodosum’, rode bultjes op de benen, of ‘lupus vulgaris’ wat bulten of zelfs ulcera (open wondjes) geeft.
  • Verspreiding door het hele lichaam – dit wordt ‘miliaire TBC’ genoemd, daarbij kunnen meerdere organen aangetast zijn, zoals longen, botten, lever, ogen en huid etc.