Verlamming aangezichtszenuw behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Bellse paralyse

​Wat is de behandeling van Bellse paralyse?

Zoals eerder vermeld is de kans op volledig herstel groot, zelfs zonder behandeling. In veel gevallen wordt behandeling met medicijnen echter aangeraden om de kans op herstel nog verder te vergroten. Ook moet je ervoor zorgen dat je oog is beschermd als je je oog niet kunnen sluiten (zie verderop).
De mate van behandeling hangt af van de ernst van de paralyse. Daartoe is een indeling in stadia gemaakt voor behandelaars waaraan ze de ernst van de aandoening kunnen afmeten. De indeling is in stadia I t/m V, van geen klachten tot een totale verlamming van de aangezichtszenuw. 

Corticosteroïdentabletten
De meeste voorkomende behandeling is een 10-daagse kuur met corticosteroïden, in de meeste gevallen Prednisolon. Corticosteroïden helpen de ontsteking te verminderen.

Indien de verlamming zo ernstig is dat ook het oog niet meer goed sluit wordt altijd gekozen voor inzet van corticosteroïden en antivirale therapie. Eventueel kunnen NSAID’s (als Ibuprofen of Diclofenac) gegeven worden als pijn bestaat.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen, het liefst binnen 72 uur nadat de symptomen voor het eerste zijn geconstateerd. Als je langer wacht, kan het effect aanzienlijk minder zijn.

Oogbescherming
Als je je oog niet volledig kan sluiten, dan loop je het risico dat je oog beschadigt. Ook bestaat de kans dat je traanklieren een tijdje niet naar behoren werken, waardoor je oog droog kan worden. Omdat dit ook het oog kan beschadigen, is behandeling nodig om het oog vochtig te houden.

Het kan daarom zijn dat je arts je één of meerder van de volgende zaken aanraadt totdat je ooglid en traanproductie zich hebben hersteld:

  • Een ooglapje om je oog te beschermen.
  • Oogdruppels om het oog overdag vochtig te houden.
  • Oogzalf om het oog ’s nachts vochtig te houden.
  • Ook is het mogelijk om beide oogleden aan elkaar te plakken tijdens de slaap.

Wat als de verlamming niet weggaat?
In een aantal gevallen verdwijnt de aandoening niet in zijn geheel, en blijft je zichtbare afwijkingen houden. Dit gebeurt relatief weinig. Vaak is er nog wel wat aan te doen, zoals:

  • Aangezichtsoefeningen.
  • Botox injecties als de aangezichtsspieren spastisch worden.
  • Eventuele cosmetische ingrepen.