Wondroos behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Cellulitis en Erysipelas

Wat is de behandeling bij cellulitis?

Antibiotica
Een kuur met antibioticapillen brengt de cellulitis meestal tot stilstand. Al snel na het begin van de kuur worden de verschijnselen minder. Het is echter mogelijk dat de cellulitisplek eerst nóg wat roder wordt voordat hij gaat verdwijnen.

Ga terug naar je dokter als de cellulitis niet verdwijnt (en zeker als de plekken groter worden) ondanks het gebruik van antibiotica. (Er zijn bacteriën die heel goed tegen bepaalde antibiotica kunnen omdat ze resistent zijn voor die antibiotica. In dat geval moet voor een ander soort medicijn gezocht worden).

Verdwijnt cellulitis niet met antibioticpillen, dan kan misschien een antibiotica-injectie helpen. Sommige mensen met cellulitis worden ernstig ziek en moeten in een ziekenhuis worden opgenomen. Daar krijgen ze antibiotica via een infuus.

Hoog leggen
Met hoog leggen van het ontstoken lichaamsdeel wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht om de druk op de ontstoken plek te verminderen, waardoor pijn wordt tegengegaan. Het is aan te raden om dit zo vaak mogelijk te doen, totdat de infectie weg is.

Als je cellulitis aan je been hebt zal hoog leggen betekenen dat je je voet hoger neerlegt dan je heup. Zwaartekracht kan zo de zwelling verminderen. Leg dus niet ‘zomaar’ een been op een stoel, maar zorg echt dat de enkel hoger is dan de heup. Alleen dán werkt het.

De makkelijkste manier is om in een bank te gaan liggen en je voet op de leuning te leggen. In plaats van de leuning kun je ook 2 of 3 dikke kussen gebruiken. Als je voet maar hoger ligt dan je heup. Je kunt ook het voeteneind van je matras verhogen. Bijvoorbeeld met een aantal kussens.

Hou je voet, liefst een aantal dagen, zo vaak en lang als mogelijk omhoog. Voor een goede bloedcirculatie is het wel nodig om zo af en toe wat rond te lopen. Beweeg ook regelmatig met je tenen als je ligt.

Bij cellulitis aan een hand of je onderarm kan een draagverband (mitella) ervoor zorgen dat je arm omhoog gehouden wordt.

Andere middelen die kunnen helpen zijn:

  • Pijnstillers, zoals Paracetamol of Ibuprofen.
  • Behandeling van zwemmerseczeem.
  • Gebruik van vochtinbrengende crème en zeep totdat de ontstoken huid is genezen. Daardoor zal de huid niet uitdrogen en beschadigen.

Waarvoor moet je uitkijken?

Meestal gaat cellulitis, na behandeling, over zonder dat je er wat aan overhoudt. In zeldzame gevallen kunnen echter levensgevaarlijke verschijnselen optreden. Die zijn hierboven al genoemd.

Daarbij willen we nog wijzen op een andere aandoening, die heel veel op cellulitis lijkt en er vaak ook mee verward wordt: fasciitis necroticans.