Wondroos: Fasciitis necroticans

Ook wel genoemd: 
Cellulitis en Erysipelas

Fasciitis necroticans

Net als cellulitis, is dit een infectie van de huid en het onderhuidse weefsel. Het lijkt op cellulitis en is altijd heel ernstig. Het kan door diverse bacteriën veroorzaakt worden, maar meestal is de streptococcenbacterie de boosdoener.

Fasciitis necroticans is één van de snelst verspreidende infecties die we kennen. Het wordt soms ook wel ‘vleesetende ziekte’ genoemd, hoewel de bacterie die de ziekte veroorzaakt absoluut geen vlees eet. Wat er wél gebeurt is, dat de bacteriën een giftige stof afgeven die het weefsel, zoals de huid en spieren vernietigt.

Zoals bij cellulitis, ontstaat de infectie met fasciitis necroticans meestal vanuit een wondje. Dat is vaak heel erg klein (bijvoorbeeld een insectenbeet), maar groot genoeg om bacteriën onder de huid toe te laten. Opvallend hierbij is, dat de ontstoken huid in het begin heel pijnlijk is, terwijl er geen enkel rood vlekje of iets dergelijks te zien is.
Meteen daarna ‘groeit’ de ziekte razendsnel uit (meestal binnen een paar uur) en de ontstoken gedeeltes worden opvallend gezwollen en rood. Ook ontstaan blaren. Je voelt je daarbij heel erg ziek. Veel zieker dan zou moeten ‘horen’ bij de uiterlijke verschijnselen (die in het begin bijna niet te zien zijn).
Al heel snel hierna wordt de huid donkerrood tot paars, komen blaren op en sterft zowel de huid als de onderhuid af. Het gif van de bacteriën en de infectie kunnen zich verder door het lichaam verspreiden en organen aantasten.
In ernstige gevallen ontwikkelt de ziekte zich in enkele uren. Het is levensbedreigend. Meer dan 30% van de patiënten sterft. Zelfs als ze behandeld worden.

Verschijnselen om ernstig rekening mee te houden zijn daarom:

  • Enorme pijn aan de huid, terwijl er (in het begin) niets te zien is.
  • Heel ziek worden, terwijl de huid er (in het begin) gewoon uitziet.
  • Verschijnselen die snel erger worden (zowel aan de huid, als hoe ziek je je voelt).
  • Ontstoken huid die donker tot paars wordt en blaren vertoont.

Fasciitis necroticans is een absoluut noodgeval! Je hebt onmiddellijke medische verzorging nodig.

In de meeste gevallen is er evenwel geen sprake van fasciitis necroticans, maar van cellulitis of erysipelas. Dat komt veel algemener voor. Fasciitis necroticans is gelukkig zeldzaam.