Wratten

Ook wel genoemd: 
Verruca

Wat zijn wratten en verruca?

  • Wratten zijn kleine ruwe knobbeltjes op de huid. Ze worden veroorzaakt door een virus (Humaan papillomavirus ook wel HPV), dat een reactie op de huid veroorzaakt. Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar het meest op handen en voeten. Ze variëren in grootte van 1 mm tot meer dan 1 cm. Soms ontwikkelen zich slechts één of twee wratten. Soms zitten er meerdere in hetzelfde deel van de huid. De vorm en grootte van de wratten varieert, en ze worden soms ingedeeld op basis van hoe ze eruitzien. Bijvoorbeeld: veelvoorkomende wratten, vlakke (platte) wratten, draadvormige (vinger-achtige) wratten, mozaïek wratten, enz.
  • Verruca zijn wratten die op de voetzolen voorkomen. Ze zijn hetzelfde als wratten op andere delen van het lichaam. Ze kunnen er echter wel vlakker uitzien omdat ze platter zijn door het lopen.

Opmerking: anale en genitale wratten zijn anders en worden behandeld in een aparte folder.

Wie krijgt wratten en zijn ze schadelijk?

De meeste mensen ontwikkelen één of meer wratten op enig moment in hun leven, meestal vóór de leeftijd van 20 jaar. Geschat wordt dat zeker 10% van de mensen wel eens een wrat heeft (gehad). Ze zijn meestal niet schadelijk. Sommige verruca kunnen pijnlijk zijn als ze op een gevoelig deel van de voet drukken. Sommige mensen vinden hun wratten lelijk. Wratten aan de vingertoppen kunnen in de weg zitten bij bepaalde taken of werkzaamheden.

Zijn wratten besmettelijk?

Ja, maar het risico om ze door te geven aan anderen is laag. Daar heb je intensief huid-op-huid contact voor nodig. Je hebt meer risico op besmetting als je huid beschadigd is, of als die nat en verweekt (gemacereerd) is, en in contact komt met ruw oppervlak. Bijvoorbeeld in zwembaden en gemeenschappelijke douches.

Je kunt het wrattenvirus ook verspreiden naar andere delen van je lichaam. Zo kunnen wratten zich verspreiden rond de nagels, lippen, en de omliggende huid als je op je nagels of omringende delen bijt. Als je een slecht werkend  immuunsysteem hebt, kun je veel wratten ontwikkelen die moeilijk te verwijderen zijn. (Bijvoorbeeld als je aids hebt, chemotherapie ondergaat, etc.)

De kans op het doorgeven van wratten aan anderen te verminderen de volgende tips:

  • Deel geen handdoeken.
  • Als je gaat zwemmen, bedek de wratten of verruca met een waterdichte pleister.
  • Als je verruca hebt, draag dan teenslippers in gemeenschappelijke douches en deel geen schoenen of sokken.

Ter voorkoming van verspreiding naar andere delen van je lichaam:

  • Krab niet aan de wratten.
  • Bijt of zuig niet aan de vingers die wratten hebben.
  • Als je verruca hebt, verschoon je sokken dan dagelijks.