Wratten behandeling en medicatie

Ook wel genoemd: 
Verruca

Te behandelen of niet te behandelen?

Er is geen noodzaak voor de behandeling van wratten, als zij geen problemen veroorzaken. Zonder behandeling gaan ongeveer 3 op de 10 wratten weg binnen 10 weken, en de meeste wratten zijn spontaan verdwenen binnen 1-2 jaar, en laten geen littekens achter. De kans dat een wrat zal verdwijnen is het grootst bij kinderen en jongeren. Soms blijven wratten langer zitten. Bij oudere mensen in het bijzonder zijn de wratten volhardend en kunnen meerdere jaren blijven zitten.

Behandeling kan de wratten sneller laten verdwijnen. Maar behandelingen zijn tijdrovend en kunnen pijnlijk zijn. Ouders willen vaak behandeling voor hun kinderen, maar kinderen hebben meestal geen last van wratten. In de meeste gevallen is het het beste om ze vanzelf te laten verdwijnen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De drie meest gebruikte behandelingen zijn:

 • Salicylzuur
 • Bevriezing
 • Afplakken met tape.

Salicylzuur
Er zijn verschillende lotions, crèmes en speciale pleisters die salicylzuur bevatten. Je kunt deze bij de apotheek kopen, of op recept bij de dokter halen. Lees de instructies voor gebruik of vraag je arts of apotheker om advies. Wat je in de regel moet doen is:

 • Je moet het elke dag opbrengen gedurende maximaal drie maanden. Dit zuur brandt de bovenste huidlaag (epidermis) ter plaatse weg.
 • Wrijf elke paar dagen het dode weefsel af van de top van de wrat met een ruwe doek. Gaandeweg raakt de wrat afgebrand en weggewreven.
 • Het is het beste als je de wrat in water hout gedurende 5-10 minuten vóór je het zuur aanbrengt.
 • Je moet het zuur niet op je gezicht aanbrengen omdat de huid kan gaan irriteren en dit tot littekenvorming kan leiden.
 • Als je diabetes of een slechte bloedsomloop hebt, moet je salicylzuur alleen gebruiken op advies van een arts.

Als je het zuur elke dag op de juiste wijze hebt gebruikt, bestaat er een goede kans op genezing van de wratten binnen drie maanden. Studies tonen aan dat ongeveer 7-8 op de 10 wratten zijn verdwenen binnen drie maanden met dagelijks gebruik van salicylzuur.

Tips voor succes omvatten:

 • Probeer om het zuur niet op de huid naast de wrat te smeren omdat dit irriteert. Je kunt de omliggende huid beschermen door er wat vaseline op te smeren, of door er een pleister op te plakken met een gat in het midden die de wrat bloot laat  voor behandeling.
 • Als de omliggende huid pijn doet, stop dan een paar dagen met de behandeling tot dit minder wordt. Er is ook een kleine kans dat je allergisch bent voor de behandeling. Als dit zo is, wordt de omliggende huid rood en gaat jeuken.
 • Het kan twee weken of langer duren voordat je enige verbetering ziet. Het duurt maximaal drie maanden met dagelijkse behandeling voordat de wratten compleet weggaan.
 • Behandeling kan beter werken als je een pleister op de wrat plakt na toepassing van het zuur.
 • Zure lotions en crèmes zijn ontvlambaar. Houd ze uit de buurt van open vuur en vlammen.

Bevriezing
Bevriezing is een populaire behandeling. Vaak kan je huisarts het zelf doen. Vloeibare stikstof wordt vooral gebruikt. De stikstof wordt gespoten of aangebracht op de wrat. Vloeibare stikstof is erg koud en het bevriezen van de wrat vernietigt het weefsel. Je kunt ook een zeer koude spray kopen bij de apotheek. Je kunt dit zelf aanbrengen (maar je moet de wratten op je gezicht hier niet mee behandelen).

Om de wratten volledig te verwijderen, kunnen tot vier behandelingen nodig zijn. Elke behandeling duurt een paar weken. De kans om een wrat met bevriezing te laten verdwijnen is ongeveer hetzelfde als met de salicylzuurbehandeling. Maar het lijkt sneller.

Bevriezingsbehandeling kan pijnlijk zijn. Soms ontwikkelt zich een kleine blaar gedurende een paar dagen, op de plek waar de huid is behandeld. Ook is er een kleine kans op littekenvorming op de nabijgelegen huid of nagel, of schade op onderliggende weefsels als pezen of zenuwen. Het is niet geschikt voor jongere kinderen of voor mensen met een slechte bloedsomloop.

Tape
Uit een recent onderzoek is gebleken dat het afplakken van een wrat met stevig pleister de wrat waarschijnlijk binnen een maand of twee doet verdwijnen. In dit onderzoek verdwenen 7 van de 10 wratten met deze methode van afplakken binnen 2 maanden. Het kan de moeite waard zijn om het eens te proberen want het is pijnloos. Meer onderzoek over effect van deze methode is echter nodig. De methode beschreven in het onderzoek was:

 • De wrat was zes dagen afgedekt met pleister. Als de pleister eraf viel tijdens deze periode werd een vers stukje pleister aangebracht.
 • Na zes dagen werd de pleister verwijderd en de wrat gedrenkt in lauw water gedurende vijf minuten. Na het drogen werd vervolgens zachtjes met een ruwe handdoek of een puimsteentje gewreven om het dode weefsel van de bovenkant van de wrat af te halen.
 • De wrat werd vervolgens de hele nacht onbedekt gelaten om de volgende dag opnieuw afgeplakt te worden.
 • De behandeling werd gedurende maximaal twee maanden voortgezet. (Opmerking: de meeste wratten die verdwenen zijn door de pleister waren binnen 28 dagen verdwenen.)

Sommige deskundigen adviseren dat je in eerste instantie geen gebruik van pleister moet maken omdat het bij sommige mensen de huid kan irriteren.

Andere behandelopties
Een chiropodist of podoloog kan een wrat of verruca afknippen of wegwrijven. Dit is vaak voldoende om eventuele pijn te verlichten, hoewel een deel van de verruca er wellicht nog steeds zit.

Als de bovenstaande behandelopties de wratten niet laten verdwijnen, kunnen andere methoden worden geprobeerd. Er zijn verschillende manieren om een wrat af te knippen of weg te branden, maar ze worden meestal alleen gedaan door specialisten als andere behandelingen hebben gefaald. Tegenwoordig wordt wel eens laserbehandeling geprobeerd, daar is nog onvoldoende over bekend.

Hoe zit het met zwemmen?
Een kind met wratten of verruca kan normaal gaan zwemmen. Wratten kunnen worden bedekt met waterdichte pleisters. Verruca kunnen ook worden bedekt met een waterdichte pleister, maar sommige mensen dragen liever een speciale sok die je kunt kopen bij de apotheek. Het is ook een goed idee om slippers te dragen bij het gebruik van gemeenschappelijke douches, dit kan de kans kan op het oplopen of het doorgeven van de virusdeeltjes uit wratten of verruca verkleinen.