Ziekte van Bechterew

Ook wel genoemd: 
Ankyloserende spondylitis

De onderrug

De wervelkolom bestaat uit een aantal botten genaamd ruggenwervels. Ze zijn min of meer rond van vorm en tussen de wervels bevinden zich ‘schijven’. Die zijn gemaakt van een rubberachtige substantie die de wervelkolom in staat stellen flexibel te zijn. Ook zijn er sterke bindweefselbanden die de verschillende wervels met elkaar verbinden voor extra steun en sterkte. Daarnaast zijn er een aantal spieren die het mogelijk maken de ruggenwervel te buigen en op andere manieren te bewegen. Als laatste zijn er kleine gewrichtjes (facetgewrichtjes) die helpen de wervels met elkaar te verbinden. Het sacrum (heiligbeen) wordt gevormd door vijf aan elkaar gegroeide wervels onderaan de wervelkolom. De twee heiligbeentjes zijn de lange gewrichten die het sacrum verbinden met het ilium (het belangrijkste bot van het bekken), deze gewrichten noemen we de sacro-iliacaal gewrichten (afgekort: SI-gewrichten)

Het ruggenmerg, dat de zenuwen bevat die uit de hersenen komen, wordt beschermd door de wervelkolom. De zenuwen die tussen de wervels door zijwaarts uittreden vanuit het ruggenmerg zorgen voor het afgeven en ontvangen van boodschappen met het lichaam.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een chronische reumatische aandoening met onbekende oorzaak.
Het tast met name de wervelkolom en het gewricht tussen sacrum en ilium aan. In sommige gevallen worden ook andere gewrichten en lichaamsdelen aangetast. Het woord ankyloserend betekent botten die om een gewricht heen met elkaar vergroeien.

De kruisbanden aan de onderrug raken ontstoken op de punten waar ze aan de wervels vastzitten. Na verloop van tijd kan dit het bot stimuleren cellen aan te maken, waardoor er bot tussen de kruisbanden groeit. Als het bot blijft groeien, kunnen er ‘bruggen’ tussen de verschillende wervels worden gevormd. Als gevolg daarvan kunnen wervels met vergroeien.

De gewrichten tussen heiligbeen en bekken en de omliggende kruisbanden raken ook vaak ontstoken, waardoor beide botten met elkaar kunnen vergroeien. De kleine gewrichten in de wervelkolom raken gewoonlijk ook ontstoken.

Andere delen van het lichaam die kunnen worden aangetast
De aandoening blijft niet altijd beperkt tot de hierboven beschreven delen van het lichaam. In sommige gevallen treedt de ontsteking op in andere gewrichten en in andere delen van het lichaam (zie verderop).

Wie krijgt de ziekte van Bechterew?

De aandoening begint meestal tussen het 15de en 35ste levensjaar, maar het komt ook voor bij kinderen en mensen ouder dan 35. Het komt 3-5 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vaker binnen één familie voor. Het aantal patiënten in Nederland met Bechterew wordt geschat op zeker 12.000.

Wat is de oorzaak van Spondyilitis ankylopoëtica?

De oorzaak is niet bekend. Er is echter een sterke genetische aanleg. Zo is er bijvoorbeeld een belangrijke connectie met een gen genaamd HLA-B27. Ongeveer 90% van de mensen met Bechterew hebben dit gen, terwijl dit gen bij niet-Bechterew patiënten maar in 10% voor komt. Als je dit gen hebt, betekent dat overigens niet dat je automatisch Bechterew krijgt. Veel mensen dit het gen hebben ontwikkelen de aandoening niet. Men vermoedt dat er iets is dat Bechterew activeert bij mensen die er een erfelijk aanleg voor hebben, en het gen HLA-B27 speelt daarbij een rol. Het is echter niet bekend wat de ‘trigger’ is, en het is mogelijk dat andere genen ook een rol spelen in de oorzaak van Bechterew.