Chronische blaasontsteking bij vrouwen oorzaken

Ook wel genoemd: 
Recidiverende cystitis

Waarom krijgen sommige vrouwen steeds terugkerende blaasontsteking?

Je lichaam maakt stoffen om te voorkomen dat bacteriën blaasontsteking veroorzaken. Het slijm rond je vagina en in de opening van je urinebuis is lichtelijk zuur, wat ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Hoewel bacteriën weliswaar kunnen gedijen in urine, wordt je blaas regelmatig geleegd en daarmee worden de bacteriën uit het lichaam verwijderd. De cellen aan de binnenkant van je urinebuis en blaas hebben ook een zekere weerstand tegen bacteriën.
In de meeste gevallen is er geen aanwijsbare reden waarom de blaasontsteking terugkeert. Vaak is er geen aantoonbaar probleem met de blaas of het immuunsysteem. Het kan zijn dat er een kleine verandering optreedt in het vermogen van het lichaam om te voorkomen dat bacteriën in de blaas terecht komen. Een kleine verandering kan het bestaande evenwicht verstoren. (Op dezelfde manier zijn sommige mensen bevattelijk voor verkoudheden, keelpijn, etc.).

Blaasontsteking als gevolg van een andere aandoening

Blaas- of nierproblemen kunnen de kans op infecties vergroten, bijvoorbeeld nierstenen of aandoeningen die ervoor zorgen dat de urine niet goed uit de blaas wegloopt. Je arts kan onderzoeken als het vermoeden bestaat dat dit in jouw geval opgaat.

Blaasontsteking in relatie tot seks
Bij sommige vrouwen komt blaasontsteking een dag of wat nadat ze seks hebben gehad opzetten. Dit kan te maken hebben met de bewegingen die je tijdens het vrijen maakt, die de bacteriën dieper de blaas in kunnen drukken. Ook kan je urinebuis licht beschadigd raken waardoor de bacteriën beter gedijen. De kans hierop is groter als je vagina tijdens de seks droog is. Ook kan de slijmlaag in je vagina worden aangetast door een zaaddodend middel of je spiraaltje.