Chronische blaasontsteking bij vrouwen leefstijl

Ook wel genoemd: 
Recidiverende cystitis

Wat kan ik doen om de kans op blaasontsteking te verkleinen?

Als je slechts zo nu en dan een blaasontsteking hebt, dan hoef je niets te doen en je leven niet anders in te richten. Als je echter vaak last hebt van blaasontsteking, dan kunnen één of meer van de volgende maatregelen helpen:

 • Hygiëne. Sommige vrouwen denken dat een slechte hygiëne blaasontsteking kan veroorzaken. Hier is geen bewijs voor. Sterker nog: sommige vrouwen wassen hun anus en vagina te vaak. Dit kan meer kwaad doen dan goed. Het kan de huid in je schaamstreek beschadigen. Bacteriën gedijen beter op een beschadigde huid. Wassen of douchen van de vagina kan de normale balans van het slijm in de vagina verstoren. En ook dit kan bacteriën beter doen gedijen. Als normale hygiëne wordt gezien het één keer per dag met water en (pH-neutrale) zeep wassen van vagina en anus. Je moet niet schrobben en je vagina niet ‘douchen’. Ook kan je je anus voorzichtig wassen als je naar het toilet bent geweest. Was altijd je handen als je naar het toilet bent geweest.
 • Meestal wordt geadviseerd om je anus van voor naar achteren af te vegen. De gedachte is dat de bacteriën zo van je urinebuis worden weggeveegd in plaats van er naar toe. Hoewel er geen bewijs is dat dit helpt, klinkt het logisch. 
 • Drink iedere dag genoeg om je blaas regelmatig te legen. Dit kan helpen om blaasontsteking te voorkomen. Ook wordt geadviseerd om in de eerste fase van een blaasontsteking veel te drinken. Of dit helpt zijn de meningen ook verdeeld over. De kans is klein dat het bacteriën verwijdert uit een ontstoken blaas, maar het zorgt er wel voor dat je veel moet plassen, wat de doorstroming van de blaas bevordert, maar ook pijnlijk kan zijn.
 • Ondergoed. Draag katoenen ondergoed en verschoon het iedere dag. Draag geen strak zittende broeken. Zo voorkom je de warme, vochtige, luchtloze omgeving waarin bacteriën beter gedijen. Ook in dit geval is er geen bewijs dat het helpt, maar het is in elk geval hygiënisch.

Blaasontsteking in relatie tot seks
Bij sommige vrouwen komt blaasontsteking een dag of wat nadat ze seks hebben gehad opzetten. De volgende zaken kunnen de kans op blaasontsteking als gevolg van seks verkleinen:

 • Ga na het vrijen naar het toilet om je blaas te legen.
 • Als je vagina tijdens het vrijen droog is, gebruik dan een glijmiddel. 
 • Je kan ook een kleine dosering antibiotica nemen nadat je seks hebt gehad. 
 • Gebruik geen zaaddodend middel of spiraaltje. Overleg met je arts of specialist over andere soorten voorbehoedsmiddelen.

Cranberrysap
Er is enig bewijs dat cranberrysap blaasontstekingen kan helpen voorkomen. Eén studie heeft vrouwen met terugkerende blaasontsteking onderzocht, waarvan sommigen cranberrysap dronken en anderen niet. Het aantal blaasontstekingen bij vrouwen die cranberry sap dronken was gedurende de onderzoeksperiode van 12 maanden 20% minder. (De vrouwen dronken 50 ml cranberrysap per dag, met een cranberrygehalte van 7,5 mg). Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen. Je kan cranberrysap al dan niet combineren met een andere behandeling. Wat meer informatie over cranberrysap:

 • Je kan cranberry-extracten (sap, capsules, etc.) kopen bij supermarkten, drogisten en gezondheidswinkels.
 • Het is niet bekend wat de beste dosering is, omdat daar weinig onderzoek naar is gedaan. Men vermoedt echter dat capsules met een hoge dosering beter helpen dan capsules met een lage dosering of sap.
 • Het is niet bekend of deze behandeling veilig is bij kinderen of oudere mensen. Ook hier is te weinig onderzoek naar gedaan. 
 • Cranberry kan reageren op andere medicijnen, met name antistolling.