Barrett's slokdarm

Informatie over de slokdarm en maag

Als we eten, komt ons voedsel via de slokdarm in de maag terecht. Cellen in de maagwand maken zuren en andere stoffen aan om dat voedsel te verteren. Ook maken ze een slijm aan dat hen beschermt tegen de zuren. De cellen in de slokdarmwand zijn anders en hebben weinig bescherming tegen maagzuren.

Tussen de slokdarm en de maag bevindt zich ter hoogte van het middenrif een ronde spier die een soort klepfunctie heeft. Deze spier ontspant zich om voedsel door te laten, maar is voor het overige gesloten om ervoor te zorgen dat er geen voedsel en maagzuur omhoog in de slokdarm terecht komt.

Wat is een Barrett slokdarm?

Een Barrett slokdarm is een aandoening aan het onderste deel van de slokdarm. Het is genoemd naar de eerste arts die de aandoening heeft beschreven.

Bij een Barrett slokdarm treedt er een verandering op aan de wandcellen van het onderste deel van de slokdarm.

Bij een normale slokdarm zijn de wandcellen roze-wit van kleur en zijn ze plat. Bij een Barrett slokdarm zijn ze rozerood van kleur en ze kunnen opgezet zijn. De cellen lijken op de cellen in de maagwand, maar vertonen op microscopisch niveau afwijkingen van normale cellen.

Is een Barrett slokdarm schadelijk?

De veranderde cellen aan de onderkant van de slokdarm zijn geen kankercellen. Maar door de veranderingen die in de cellen zijn opgetreden bestaat er wel een verhoogde kans op de ontwikkeling van kanker. De veranderingen in de cellen kunnen voortgaan in de richting van ‘dysplasie’. Een dysplastische cel is op zich geen kankercel, maar heeft een verhoogde kans zich tot een kankercel te ontwikkelen. We zeggen ook wel dat het een premaligne cel is.

Bij een Barrett slokdarm bestaan er verschillende gradaties van dysplasie, van laaggradige dysplasie tot hooggradige (ernstige) dysplasie. Ernstig dysplastische cellen geven een verhoogd risico op de ontwikkeling van slokdarmkanker. Meestal is dit het zgn. adenocarcinoom. Bekend is dat als het Barrett slijmvlies in je slokdarm regelmatig wordt gecontroleerd dat zich zelden slokdarmkanker vormt.